"Smart" socket - TP-LINK Tapo P100

Хочу поділитися об’єктивною думкою про розумну розетку TP-LINK Tapo P100. Перш за все, розетка має дещо нижчу ціну, ніж аналоги інших виробників.

Про характеристики можна прочитати на офіційному сайті виробника. Це вже мій другий «розумний» пристрій від TP-LINK. Першим стала камера Tapo C200.

Після покупки та розпакування потрібно просто підключити Tapo P100 до розетки. Далі за допомогою фірмового додатка «TP-Link Tapo» налаштувати з’єднання. Нічого складного у цьому нема. Головне щоб параметри вашої Wi-Fi мережі відповідали мінімальним вимогам. Знизу на відео процес під’єднання.

Дивитись відео

Після з’єднання можна приступати до створення різних таймерів та активацій режимів.

Якщо ви вирішили поїхати на певний час, то можна підключити до розетки настільну лампу та активувати режим «Нема вдома». Розетка буде вмикатися та вимикатися, створюючи ефект присутності.

Мене особисто цікавили таймери. Через певні обставини не маю провідного інтернету. Використовую для роздачі окремий смартфон. Для того, щоб не потрібно було постійно заряджати пристрій вручну, налаштував таймер для увімкнення/вимкнення заряджання. Тепер, коли мене нема вдома, інтернет постійно наявний і пристрої, які від нього залежні, нормально функціонують. Використовую ось такий розклад:

  • 00:00 – увімкнути розетку;
  • 03:00 – вимкнути розетку;
  • 12:00 – увімкнути розетку;
  • 15:00 – вимкнути розетку.

Таким чином мій смартфон два рази по 3 години на добу заряджається та два рази по 9 годин працює від батареї. Такий розклад складено у відповідності до стану батареї. Якщо батарея нормальна, то достатньо 3-4 години на добу для заряджання та 20-21 годину для роботи від батареї.

Неодмінно оцінять розетку любителі акваріумів (я також один з них).

Багатьох цікавить, що буде після відключення електрики. Користувачі у відгуках пишуть, що збивається розклад та виникають інші проблеми. Я спеціально після налаштувань вийняв розетку та потім підключив. Нічого подібного я не спостерігав. Всі налаштування збереглися та розетка продовжила працювати в нормальному режимі. На момент написання статті програмне забезпечення було оновлене до останньої версії. Також потрібне активне інтернет з’єднання. Можу приспустити, що після вимкнення на певний термін світла та наступною непрацездатністю мережі інтернет після його увімкнення, розетка може не функціонувати відповідно до встановлених налаштувань. Пізніше було встановлено, що налаштування не збиваються якщо світло пропадає при вимкненій по розкладу розетці. Якщо світло пропадає коли розетка відповідно до розкладу увімкнена, то вона вимикається і після появи світла не продовжує роботу аж до наступного по розкладу увімкнення. Тобто, якщо за розкладом розетка ще мала 2 години працювати, то після появи світла вона буде вимкнена і увімкнеться у наступний за розкладом час. Ось така невелика, проте неприємна проблема.

Єдиний мінус, що я помітив під час спостереження – це тимчасове відключення та недоступність розетки через інтернет. Камера в цей самий час нормально працювала, тому можу зробити висновок, що проблема була саме в розетці.

Ідеальних пристроїв нема. У всіх виробників можуть бути певні проблеми в програмному забезпеченні або не дуже вдалі апаратні рішення. Виходячи із власних об’єктивних спостережень, можу рекомендувати розетку до покупки. Але це моя особиста думка і я її ні для кого не нав’язую.

P. S. У порівнянні із Mi Home, додаток TP-Link Tapo набагато краще та швидше під’єднує нові пристрої. Щоб додати «розумну» лампу Xiaomi Yeelight LED Bedside Lamp D2 в додаток Mi Home потрібно було змінювати регіон на Китай. Лампа була додана, але через регіон виникли нові проблеми із різними варіантами автоматизації, оскільки часові зони Китаю зовсім інші. І функція увімкнути або вимкнути лампу при заході чи сході сонця втрачає своє значення… Ні час, ні оновлення нічого толкового не принесли. Як не показувалося багато пристроїв для України та Росії, так і не показується…