Reviews of laptop Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 (81YQ00JBRA)

Декілька слів про ноутбук, який я придбав на заміну HP Pavilion g7. Вибираючи модель під власні потреби, відвідував різні магазини, порівнював функціонал, читав відгуки та на кінцевому етапі порівнював ціни.

Вибрати дуже важко, бо ціни на різні фірми та моделі схожі і функціонал також. Якщо хочеш з інтегрованою графікою, то отримуєш більш новішу модель процесора, якщо графіка дискретна, то модель процесора минулого покоління. Якщо диск SSD, то менше оперативної пам’яті, якщо диск HDD, то об’єм оперативної пам’яті більший. І так на всьому…

Вирішив купити з процесором AMD Ryzen 7 4700U, який має базову частоту 2.0 та максимальну 4.1 ГГц. Пам’яті небагато – 8 гігабайтів (DDR4-3200 МГц), накопичувач 512 ГБ (SSD), екран 15.6" з розширенням 1920x1080 (Full HD, технологією IPS, частотою 60 Гц).

Зверніть увагу, що на дану модель ноутбука можуть застосовуватися різні конфігурації (різні моделі процесорів, більша кількість оперативної пам’яті, дискретна відеокарта та ін.).

По декількох мною вище перелічених параметрах можна зробити висновок, що крім процесора, ноутбукові більше похвалитися нема чим. Ноутбук в основному орієнтований на офісні програми та інтернет користування. Сам процесор виготовлений по 7-ми нанометровому технологічному процесі і з багатьма завданнями справляється непогано. Браузери та офісні програми працюють нормально. Також можна запускати Adobe Photoshop, CorelDRAW та інші растрові та векторні редактори. Високої продуктивності очікувати не слід, але опрацьовувати для власних потреб зображення повністю комфортно. Ніяких серйозних підвисань я не помічав. Потрібно розуміти, що для максимально продуктивної роботи з мультимедіа та графікою потрібний удвічі дорожчий ноутбук. Наприклад, програмою ON1 Photo RAW 2021 на моєму старому ПК користуватися було неможливо. А на Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 можна цілком нормально застосовувати різні пресети і всі зміни швидко відмальовуються в режимі реального часу для попереднього перегляду.

Відеоядро інтегроване у процесор AMD Ryzen 7 4700U. Тому сучасні ігри він, мабуть, не потягне (я не граю в ігри, тому не можу навести хоч якісь приклади).

Кути огляду екрана непогані, розширення Full HD, якого на 15 дюймів повністю достатньо.

Клавіатура зручна, кнопки натискаються плавно, але після попереднього ноутбука потрібно було трішки звикнути. Присутнє підсвічування, яке вмикається натисканням на сполучення клавіш Fn + пробіл. Всього є три положення: вимкнено, 50% та 100%.

Звук, як для ноутбука, повністю нормальний.

Підтримується швидке заряджання, що реально економить час.

Операційна система відсутня і її потрібно встановлювати самостійно. Якщо ви встановили Windows 10, а після відкривання кришки операційна система автоматично завантажується, проте така функція для вас не потрібна, то про те, як її вимкнути читайте в наступній статті.

Місткості акумуляторної батареї вистачає на тривале автономне використання. За моїми спостереженнями, приблизно на 6-7 годин активного використання. Все залежить від способу використання, налаштувань яскравості екрана, увімкненої або вимкненої підсвітки клавіатури, налаштувань самої операційної системи та ін.

Присутні 2 порти USB 3.2 Gen 1, один USB Type-C Gen 1, кардридер «4-в-1», модуль Bluetooth версії 5.0, роз’єм HDMI.

Чудовою опцією являється наявність механічної шторки для закривання веб-камери. Більше ніякі шпигунські програми не зможуть без вашого відома активувати сліжку. Всі сучасні антивіруси мають функцію захисту веб-камери на програмному рівні. А тут, закрили шторку і все:).

На мою думку, ноутбуки Lenovo мають нижчу ціну в аналогічних конфігураціях, у порівнянні з конкурентами.

Рекомендую даний ноутбук для офісного та мультимедійного використання. Для ресурсоємних програм та сучасних ігор потрібно підбирати потужнішу конфігурацію або вибирати ігрові моделі.