«Павучок» від Asus

Відома всім компанія Asus презентувала свою новинку у світі роутерів – восьмиантенного ASUS ROG Rapture GT-AX11000, який являється першим маршрутизатором Wi-Fi 802.11ax. Його пропускна здатність буде становити 11 Гбіт/с (1,375 гігабайта за секунду).

На презентації даний маршрутизатор назвали першим у світі трьохдіапазонним пристроєм Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6), але тоді компанія не стала називати його ціну. Тепер продажі роутера вже почалися.

Даний роутер, який має 8 зовнішніх антен та відповідає специфікації IEEE 802.11ax, в першу чергу орієнтований на геймерів. Такий «павучок» забезпечить одночасну роботу в трьох частотних діапазонах із загальною пропускною швидкістю до 11 Гбіт/с. (1148 Мбіт/с в діапазоні 2,4 ГГц і по 4804 Мбіт/с у двох діапазонах 5 ГГц).

Asus підрахувала, що швидкість ASUS ROG Rapture GT-AX11000 по пропускній здатності в два-три рази перевищує трьохдіапазонні моделі 802.11ac (Wi-Fi 5), які підтримують MU-MIMO 4×4.

За роботу ASUS ROG Rapture GT-AX11000 відповідає 64-розрядний чотирьохядерний процесор із частотою роботи 1,8 ГГц. Роутер має один порт AN Ethernet 2,5 Гбіт/с та чотири порти LAN Ethernet 1 Гбіт/с. В додаток наявні два порти USB 3.0.

По суті, для геймерів можна використовувати частотний діапазон на 5 ГГц лише для ігрових систем для того аби забезпечити для ігор максимально широкий канал. Також є додаткова функція, яка давно використовується в рішеннях компанії – ASUS Game Boost. Її роль заключається в аналізуванні мережної активності та віддачі пріоритету для ігрового трафіку, що буде запобігати виникненню затримок в іграх при умові активного використання інтернет каналу, наприклад при одночасному завантаженні файлів.

Функція Game Boost та активація механізму DFS (Dynamic Frequency Selection) вмикається окремою фізичною кнопкою Boost Key. Тому не має необхідності використовувати веб-інтерфейс або мобільний додаток.

Технологія arget Wait Time (TWT) дозволяє продовжити у сім разів час автономної роботи мобільних пристроїв, які підключені до роутера. Технологія AiMesh може об’єднати декілька окремих роутерів у єдину коміркову мережу.

Крім того, ROG Rapture GT-AX11000 являється першим роутером із ігрової лінійки ROG, який має налаштовуване фірмове підсвічування Aura RGB.

«Павучок» від Asus

Вага пристрою дорівнює 950 грамам, при розмірах 240х240х60 мм.

Ціна поки що не відома, і скоріш за все, про неї прийдеться дізнаватися із мережі роздрібних магазинів.