Тип програми: Інсталятор/Portable
Підтримувані ОС: Windows XP, 2003, Vista, Windows 7/8/8.1, Windows 10/Linux
Ліцензія: Безкоштовна
Мова інтерфейсу: Російська

R

Проблема відновлення файлів при їхній втраті дуже актуальна в наш час. Від правильного підходу та підібраного програмного забезпечення залежить кінцевий результат. Пропоную три безкоштовні програми для використання в домашніх умовах від відомого виробника.

Зверніть увагу, що програми призначені для відновлення випадково видалених файлів, даних, які були втрачені через збої в роботі програм, внаслідок вірусної атаки, форматування флешок та ін. Якщо ваш носій має фізичні пошкодження, то самим правильним варіантом буде звернення до спеціалістів в даній області. Хоча можна створити образ диска (розглянуті нижче утиліти дозволяють це зробити) та спробувати відновити дані таким чином. Це зменшить навантаження на пошкоджений носій. А якщо нічого не вийшло – залишиться надіятися на сервісні центри, які спеціалізуються на таких питаннях.  

Порада. Якщо ви випадково видалили дані або форматували носій, то в жодному разі не записуйте на нього інформацію, інакше шанси на успішне відновлення суттєво зменшаться.

1. R-Photo

R-Photo

R-Photo – утиліта для відновлення фото та відео з файлових систем ОС Windows. Підтримуються FAT, exFAT, NTFS та ReFS. Відновити втрачені фото можна з флешок, зовнішніх та внутрішніх HDD/SDD/NVME дисків, карт пам’яті та ін. Підтримуються непошкоджені  RAID, Windows Storage Spaces та віртуальні диски. В основі пошукових алгоритмів лежать все ті ж технології, що застосовуються в R-Studio (це професійна платна версія).

Програмою підтримується перегляд знайдених файлів, навіть якщо в системі відсутні потрібні кодеки. Є вбудований шредер, що дає можливість стерти інформацію без можливості відновлення.

Прекрасний варіант для домашнього використання, який завдяки фірмовим технологіям обходить багатьох конкурентів та має зрозумілий інтерфейс, що не потребує спеціальної підготовки для використання.

Стаття на схожу тему: «Як відновити видалені фото? Тест платних та безкоштовних програм»

Сторінка програми R-Photo

2. R-Undelete

R-Undelete

R-Undelete – утиліта, яка також використовує прогресивні технології для відновлення даних з різних накопичувачів. Підтримуються різні диски, флешки, карти пам’яті і так далі. Використовуючи програму в безкоштовній версії, можна відновлювати дані з таких файлових систем: FAT12, FAT16, FAT32 і exFAT. Із файлових систем NTFS та ReFS у безкоштовній версії можна відновити файли з розміром до 256 кілобайтів. Якщо потрібно відновити файли більшого розміру, то прийдеться купувати ліцензію. В принципі, для невеликих текстових документів і цього може бути достатньо. А курсову чи дипломну, яка має 1-2 мегабайти вже не відновити…

На відміну від  R-Studio, R-Undelete не має вбудованого шістнадцятиричного редактора, не може проводити реконструкцію пошкоджених дискових масивів (RAID) та не дозволяє відновлювати дані по мережі.

Сторінка програми R-Undelete

3. R-Linux

R-Linux

R-Linux – безкоштовна утиліта для відновлення даних з Linux-подібних файлових систем: Ext2/Ext3/Ext4 FS. Зручний інтерфейс програми дає змогу контролювати увесь процес відновлення. Обмеження такі ж як у безкоштовній версії R-Undelete.

Існує дві версії R-Linux: R-Linux для Windows та R-Linux для Linux. Функціональні можливості у програм однакові, різне лише середовище для роботи. Перша може відновлювати дані з-під ОС Windows, друга – в середовищі Linux.

Сторінка програми R-Linux

Відмінна підбірка із 3 програм від розробників однієї з найкращих утиліт для відновлення даних – R-Studio, можливостей яких може бути вдосталь для домашнього використання.