How to view and change the permissions of programs in Android OS?

Якщо маловідомий та потенційно небезпечний додаток отримує такі дозволи як можливість здійснювати дзвінки, відправляти смс та ін., то можуть виникнути певні проблеми з безпекою. Ваші кошти можуть списуватися без вашого відома.

До того ж, навіть звичайні стандартні додатки можуть відправляти платні смс без вашого відома. У мене також виникла така ситуація. Були зняті кошти за смс, яке в історії не збереглося і його можна було побачити лише в системі самообслуговування оператора.

Приклад показаний на смартфоні Samsung Galaxy M31s, OS Android 11 з російською версією інтерфейсу.

1. Для того щоб переглянути дозволи додатків потрібно відкрити налаштування (значок шестерні). Далі знайти «Приложения».

Android

2. Після цього потрібно знайти у верхньому правому куті три крапки та натиснути на них. Далі вибрати «Диспетчер разрешений».

Android

3. Зі списку потрібно вибрати службу, яка нас цікавить. Наприклад, виберемо SMS повідомлення. Після відкривання можна подивитися для яких програм дозволено керувати SMS повідомленнями.

Android

Android

4. Якщо натиснути на три крапки зверху справа, то можна вибрати також системні додатки.

Android

5. Заборонити доступ можна шляхом натискання на назву додатка та вибору опції «Запретить».

Android

6. Потрібно повернутися до кроку 2. Замість «Диспетчер разрешений» потрібно вибрати «Особые права доступа».

Android

7. Знайти «SMS-сервисы премиум-класса» та подивитися чи мають такі дозволи якісь додатки.

Android

8. Якщо мають, то їх можна легко вимкнути. Для цього потрібно натиснути на назву додатка та вибрати із виринаючого меню «Никогда не разрешать». Після цього ви не зможете відправляти смс-повідомлення на платні сервіси.

Android

Android

Аналогічно можна переглянути та змінити дозволи для інших додатків.