How to determine the exact geographical coordinates on a smartphone and computer?

Для визначення точних географічних координат потрібно використати онлайн або офлайн карти. Покажу на прикладі найпопулярніших.

Визначення координат на телефоні.

На телефоні андроїд потрібно відкрити додаток Google карти та вибрати потрібну точку на карті. Зверху ви побачите широту та довготу, які потрібно вибрати та скопіювати. Для цього потрібно натиснути за останньою цифрою. Коли почне мигати курсор, то можна подовженим натисканням вибрати координати і скопіювати їх.

geographical coordinates

geographical coordinates

Якщо не натиснути за останньою цифрою координат, то при спробі копіювання, замість координат буде виведена інша інформація (назва території).

Примітка. Якщо є необхідність визначити поточну локацію, то потрібно увімкнути GPS та відповідною кнопкою визначити своє місцеперебування. Далі виконати дії, що описані вище.

Набагато зручніше визначити та скопіювати координати в додатку OsmAnd. Це додаток для офлайн навігації, який обрали мільйони користувачів по всьому світі.

Потрібно відкрити додаток OsmAnd та вибрати місце на карті (або визначити своє поточне місцеперебування натисканням на відповідний значок). Далі знизу напроти адреси (при неможливості ідентифікації адреси можна прочитати слова «Адреса не визначена») потрібно натиснути на значок навігації. Відкриється вікно із координатами. Натиснувши на кнопку для розкривання списку, ви отримаєте доступ до координат, які записані різними способами.

geographical coordinates

geographical coordinates

Нагадаю, що широта буває північна та південна, а довгота західна та східна. Перше число в координатах означає широту, друге – довготу. Північна широта скорочено позначається літерою N, а південна S. Західна довгота позначається літерою W, а східна E.

Визначення координат на комп'ютері.

На комп’ютері потрібно відкрити із браузера карти Google та вказати точку на карті. Знизу будуть показані координати, які потрібно виділити мишкою та скопіювати.

geographical coordinates

Для точного копіювання зі сторонами горизонту потрібно (після того як поставили точку) натиснути на показані координати. Зліва відкриється вікно у якому можна скопіювати координати.

geographical coordinates

geographical coordinates

Ось такі прості способи для отримання координат.