How to see Starlink satellites?

Думаю, що всі знають хто такий Ілон Маск та про те, що він планує створити мережу із великої кількості супутників навколо земної орбіти. Ці супутники будуть використовуватися для розгортання інтернет мережі, що буде покривати території на яких раніше інтернет був відсутній, або спостерігалися проблеми з доступом.

На цей момент американський регулятор одобрив запуск 12-ти тисяч супутників. Ще 30 тисяч очікують згоди Міжнародного союзу електрозв’язку.

Супутники запускаються не по одному, а партіями, які можуть нараховувати 60 штук та більше. Після запуску вони рухаються практично рівними лініями, неначе вагони за потягом. Для спостерігача вони схожі на зірки, які повільно рухаються однією лінією. Ми бачимо супутники як зірки, тому що сонячні панелі, антени та інші елементи разом із корпусом здатні відбивати сонячне проміння.

Але рухатися однією лінією супутники будуть не завжди. З часом вони займуть свої постійні орбіти. Тому за цим красивим процесом можна спостерігати лише тимчасово.

Наступні партії супутників Starlink зроблять тьмяними й побачити їх, мабуть, буде неможливо. Це пов’язане із скаргами астрономів для яких яскраві об’єкти заважають спостерігати за небом та проводити дослідження.

Побачити супутники можна, скориставшись спеціальними сайтами, які визначать ваше місцеперебування (або його потрібно буде ввести вручну) та покажуть час та дату прольоту кожної серії супутників над вашим населеним пунктом.

1. Сайт findstarlink.com

findstarlink

Потрібно відвідати сайт та вибрати свою локацію. Але місцеперебування можна вибрати лише для великих міст. Щоб коректно розрахувати дані, потрібно ввести широту та довготу самостійно.

Наприклад, можна відкрити карти Google на комп'ютері та ввести у пошук своє місто (або просто вибрати його на карті). Далі поставити маркер та скопіювати координати, які появляться.

На Андроїді потрібно відкрити додаток Google карти та зробивши подовжене натискання на потрібній точці, поставити маркер. Зверху з’являться координати. Щоб їх скопіювати потрібно поставити курсор у поле, доторкнувшись до нього. Далі вибрати координати та скопіювати.

Maps

Maps

Ви можете отримати координати зручним для вас способом. Я описав на прикладі Google карт, тому що цей додаток присутній як передвстановлений практично на всіх смартфонах з операційною системою Андроїд.

Далі ввести їх у відповідні поля на сайті.

Ось, приклад координат: 49.460765, 26.988047. Не забуваємо, що широта може бути північна або південна, а довгота східна та західна. Перше число до розділового знаку (коми) – це широта, а друге – довгота.

Для введення координат на сторінці сайту потрібно відкрити вкладку «BY COORDINATES». Широту ввести у поле «Latitude», довготу у поле «Longitude». Далі вибрати північну (North), або південну (South) широту й східну (East), або західну (West) довготу. Після заповнення полів потрібно натиснути на кнопку «FIND VISIBLE TIMES».

На скриншоті знизу можна побачити час та дати, а також назви супутників (число говорить про їхню кількість), які будуть пролітати над вказаними координатами). Також можна побачити з якої сторони горизонту слід чекати на появу й висоту над горизонтом.

findstarlink

Крім того, в даного сайту є додаток для Android та iOS.

Сторінка сайту



Сторінка додатка в маркеті



Сторінка додатка в App Store


 

2. Heavens Above

Heavens Above

Існує Heavens Above як сайт та додаток. Це більш професійний сервіс, який, крім спостереження за супутниками Starlink, також може показати коли відбудуться затемнення, рух інших космічних апаратів (наприклад, МКС, Hubble), карту зоряного неба та ін.

Для того, щоб інформація показувалася конкретно для вашого місцеперебування, потрібно відкрити дану сторінку та вказати координати. Після того як поставили на карті маркер, не забудьте натиснути на кнопку «Застосувати». Далі на цій сторінці можна спостерігати прольоти супутників Starlink по запусках.

В таблиці наявна інформація по зоряній величині (чим менше число, тим більша яскравість й відповідно видимість для спостерігача), азимут (показує у яку сторону горизонту буде летіти космічний апарат), висота у градусах над горизонтом.

Сторінка сайту Heavens Above



Сторінка додатка в маркеті



 

3. James Darpinian

James Darpinian

Непоганий сервіс, який містить 3D-модель на якій видно як рухаються супутники. Для нормальної роботи потрібно дати згоду на визначення місцеположення. На комп’ютері програма визначити місцеположення (по причині відсутності GPS модуля) не змогла, тому запропонувала ввести його вручну. Я ввів координати, які скопіював із Google-карт.

Сервіс обрахує інформацію на основі введених координат та покаже час проходження супутників, рух яких можна спостерігати на інтерактивній карті. Зразу видно з якого напрямку і куди будуть рухатися супутники та їхню кількість.

Сервіс непогано навантажує комп’ютер, тому мій старий ноутбук був би полетів, так у ньому вентилятор розкрутився:).

Також на сайті наявна кнопка «Schedule a reminder to go outside and look», яка дає змогу додати нагадування (наприклад, у календар Google) та не забути вийти на вулицю коли супутники будуть над головою.

James Darpinian

Сторінка James Darpinian


 

На спостереження за супутниками може впливати час їхньої появи над вашим населеним пунктом та прозорість атмосфери.