Тип програми: Інсталятор/Portable
Підтримувані ОС: Microsoft Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista, Server
Ліцензія: Безкоштовна/платна
Мова інтерфейсу: Російська/англійська та ін.

Програми для перевірки «здоров’я» дисків

Вся цифрова інформація, яка накопичується роками зберігається на енергонезалежних носія інформації — найчастіше на дисках. Більш ємні жорсткі (HDD) диски вміщують надзвичайно велику кількість інформації. А це і ваші фото, документи, відео, колекції програм — все те, чим ви користуєтеся чи просто хочете, щоб воно було неушкодженим. При виході із ладу, наприклад відеокарти чи процесора всі дані на диску будуть збережені і їх можна буде без проблем використовувати на новому чи відремонтованому старому комп’ютері. А от коли із ладу вийде диск — все пропаде назавжди. Якщо це буде вірусна атака чи програмна помилка — шанси на спасіння даних ще є. А у випадку пошкодження фізичних складових диска шанси на відновлення інформації можуть дорівнювати нулю. Тому важливо завчасно знати про стан ваших носіїв інформації.

За всіма показниками буде слідкувати програма HDDlife. Вона  у зрозумілій формі зчитає та покаже всі показники вашого жорсткого диска. Ви побачите точну інформацію про температуру (як тільки температура диска піднімається на 10 °С — його продуктивність падає в два рази), а також який процент здоров’я залишився у ваших дисків. Як тільки HDDlife виявить проблеми — ви обов’язково про це дізнаєтеся. 

Досить корисною є функція, яка покаже яка була максимальна температура диска за увесь час його використання (якщо диск підтримує дану функцію). Це досить корисна інформація, яка допоможе дізнатися чи не був перегрітий даний диск (особливо корисна функція при покупці б/у диска). 

HDDLife покаже скільки часу відпрацював диск. Тому що дискові може бути декілька років, а в міру нечастого використання загальна кількість відпрацьованих годин може бути незначною. 

Особлива функція дозволяє налаштовувати рівень шумності для диска. Хоча при цьому може трішки (10-15%) знижуватися продуктивність, але це при максимально тихому режимі. Для деяких дисків (наприклад, Maxtor) можна добитися практично безшумної роботи. 

Хороша новина і для адміністраторів. Інформацію про всі показники та проблеми із дисками можна отримати в повідомленнях через мережу (аналог net send...) або по електронній пошті. Параметри при яких будуть відправлятися сповіщення легко налаштовуються. 

HDDLife підтримує сучасні SSD диски.

До основних можливостей програми можна віднести: 

  • Контроль стану дисків (HDD& SSD) із використанням технології S.M.A.R.T. (SMART);
  • Фоновий моніторинг дисків в реальному часі;
  • Відображення температурних показників дисків;
  • Інформація про заповненість дисків.

Програма розповсюджується у двох версіях: безкоштовній та платній із більш широкими можливостями.

Порівняння безкоштовної та платної версії доступні на даній сторінці

Сторінка програми 

Купити професійну версію програми HDDLife Pro

Спеціально для мобільних пристроїв, для яких важливим показником є автономна робота випущена версія HDDlife for Notebooks, яка враховує всі режими енергозбереження ноутбуків/нетбуків і дозволяє зменшити навантаження на систему. Ви отримаєте повну інформацію про стан диска вашого ноутбука чи нетбука із мінімальним навантаженням на систему.

Купити професійну версію програми HDDlife for Notebooks

Більшість користувачів комп’ютерів вже знають, що швидкості звичайних жорстких дисків не вистачає для потреб сучасних програм, тому популярність набирають SSD диски, які менше гріються, забезпечують високі показники читання/запису інформації. Але вони мають один великий мінус — обмежений ресурс використання флеш пам’яті із якої вони зроблені. Тому для таких дисків також дуже важливий постійний моніторинг. Для таких цілей добре використовувати програму HDDlife або програму, яка була написана спеціально для моніторингу за станом здоров’я SSD дисків — SSD Life

Програми для перевірки «здоров’я» дисків

Використовуючи спеціальний алгоритм та аналізуючи активність використання комп’ютера програма SSD Life підраховує приблизний термін служби SDD диска. Дата закінчення служби може змінюватися у відповідь на активність використання комп’ютера і відповідно SSD диска. 

Ви можете переглянути повну інформацію про SSD диск: виробника, модель, підтримку TRIM. TRIM може нести досить важливу інформацію, особливо якщо ви купили диск, який вже був у використанні. Так ви зможете дізнатися скільки часу відпрацював такий носій. 

Програма SSD Life сумісна практично із всіма відомими дисками популярних виробників, такими як Intel, Kingston, OCZ, Corsair, Western Digital, Crucial, AData, Patriot, Apple MacBook Air!

Із описаними програмами ви завжди зможете завчасно побачити проблеми із диском/дисками та встигнути виконати резервне копіювання інформації та замінити диск, який відслужив свій строк на новий. 

SSD Life доступна у вигляді інсталятора та портативної (яка не потребує встановлення) версії.

Завантажити безкоштовну версію SSD Lifeможна на офіційному сайті програми

Купити професійну версію програми SSD Life із набагато ширшими можливостями

Спеціально для ноутбуків була випущена SSDLife for Ultrabook. Дана версія враховує всі особливості мобільних пристроїв та забезпечує мале використання ресурсів, що є досить важливим показником для продовження часу автономної роботи. 

Купити SSDLife for Ultrabook

Вас також може зацікавити ще одна потужна програма для моніторингу роботи жорстких дисків Hard Disk Sentinel