Тип програми: Portable
Підтримувані ОС: Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Winsows Xp – (both x86 and x64)
Ліцензія: Безкоштовна
Мова інтерфейсу: Англійська, російська, українська/ Англійська

Qemu

Перед записуванням на флешку або на диск завантажувальний образ потрібно протестувати, щоб звести появу помилок до мінімуму та зберегти свій час. Для цього існують спеціальні утиліти, які можуть провести емуляцію за лічені секунди.

Qemu Simple Boot

Qemu Simple Boot

Програма Qemu Simple Boot створена для швидкого тестування образів форматів HDD, CD, ISO, IMA. Вона давно не оновлювалася, проте тестування ISO образу виконала швидко та без проблем.

1. Після завантаження та розпакування архіву з програмою, потрібно запустити файл Qsib. Далі вибрати формат файлу (у мене ISO) та натиснути на кнопку + щоб вказати розміщення файлу-образу. Можна просто перетягнути файл у вікно програми. При перетягуванні формат вибирається автоматично.

2. Можна вказати потрібний об’єм пам’яті (максимум 1024 мегабайти). Після цього натиснути на кнопку «Запустити тест Qemu». Якщо все запрацює, то утиліта згорнеться в трей, а ви побачите меню завантажувального диска, яке буде аналогічне до звичайного завантаження через BIOS або UEFI.

Програма не потребує встановлення та переведена на українську і російську мову.

Знизу на знімку екрана результат завантаження ISO образу:

Qemu Simple Boot

Сторінка утиліти Qemu Simple Boot

MobaLiveCD

MobaLiveCD

MobaLiveCD – також дозволяє провести емуляцію завантажувальних дисків та не потребує встановлення.

1. Після завантаження з офіційного сайту потрібно запустити файл MobaLiveCD_v2.1.

2. Вибрати «Run the LiveCD» якщо ви хочете протестувати ISO образ, або «Run the LiveUSB» – якщо завантажувальну флешку.

3. Після вибору «Run the LiveCD», та вказування шляху до файлу-образу програма покаже повідомлення «Do you want to create a hard disk image for your virtual machine?» (Ви хочете створити образ жорсткого диска для вашої віртуальної машини?). Я натиснув «No», тому що не маю в цьому потребу. Ви вирішуйте по ситуації. Після цього відбудеться емуляція.

Сторінка програми MobaLiveCD

QemuBootTester

QemuBootTester

Ще одна портативна утиліта, яка має ширшу підтримку форматів.

1. Потрібно завантажити архів з програмою, розпакувати та запустити файл QemuBootTester. Далі перетягнути образ на програму або вказати його місцерозміщення, вибрати потрібний формат (у мене той же ISO).

2. Вибрати метод завантаження (за замовчуванням Legacy BIOS). Можна збільшити об’єм оперативної пам’яті якщо це дозволяє ваше обладнання. Після простих налаштувань потрібно натиснути на кнопку «Run Qemu».

Зверніть увагу на правильний вибір образу диска! Для ISO – це «CD Image». Інакше емуляція видасть помилку.

Сторінка форуму QemuBootTester

Всі три утиліти виконали нормально поставлене перед ними завдання на тестовому ISO образі.