Тип програми: Інсталятор
Підтримувані ОС: Windows 2000 / XP / 2003 / Vista / 7 /8/10
Ліцензія: Безкоштовна
Мова інтерфейсу: Англійська

Якщо мережне з’єднання одне і комп’ютер чи ноутбук використовують лише його, то ніяких змін у конфігурацію зазвичай вносити не потрібно. Але якщо ваш ноутбук чи комп’ютер потребує індивідуальних налаштувань та частої зміни конфігурацій, то для прискорення роботи можна використати безкоштовну програму, яка буде змінювати конфігурацію автоматично.

Наприклад, вдома у вас використовується мережне з’єднання із автоматичним отриманням налаштувань. Тобто IP адреса та маска підмережі будуть надані для вашого пристрою в автоматичному режимі. А от на дачі чи на роботі ваш ноутбук може нормально отримувати доступ до інтернету лише із прописаним вручну IP адресом. Прописування IP часто потрібне якщо ви хочете роздавати інтернет, налаштувавши точку доступу. Статична IP адреса потрібна при підключенні вашого ноутбука на роботі до локальної мережі для обміну файлами між іншими комп’ютерами та керування їхніми робочими столами однією із спеціалізованих програм (наприклад, програмою «RMS Віддалений доступ»). Ситуацій може виникнути безліч. І змінювати постійно вручну IP адресу становиться досить одноманітним та нудним заняттям. Чому б не прискорити цей процес?

1. Для автоматизації обслуговування конфігурації мережі потрібно завантажити та встановити безкоштовну програму Free IP Switcher. При запуску програма буде пропонувати ввести серійний номер. Вона безкоштовна, просто потрібно буде закривати дане настирливе вікно.

2. Відкрити її та напроти «Network Adapter» вибрати потрібне з’єднання. Якщо ви використовуєте для підключення Wi-Fi, то виберіть свій безпровідний адаптер. Якщо ваш комп’ютер підключається за допомогою мережного кабеля до роутера чи напряму, то вибирайте відповідний адаптер локальної мережі.   

3. Якщо ви отримуєте автоматичні налаштування для поточного з’єднання, то можете зберігати конфігурацію. Перемикач в даному випадку має бути напроти «Obtain an IP address automatically». Якщо ви хочете ввести IP адресу та інші параметри вручну, то переведіть перемикач на «Use the following IP address». Тоді введіть потрібні параметри: IP, маску підмережі, DNS Server і так далі. Коли все буде заповнено, то залишається лише натиснути на кнопку «Load Current», що дасть команду для збереження змін.

Таких конфігурацій на один мережний адаптер можна робити скільки завгодно. За замовчування конфігурації називаються SET1, SET2 і так далі. Для перейменування потрібно викликати контекстне меню на відповідній назві (правий клік мишкою) та вибрати «Rename», ввести ім’я та зберегти.

Нова конфігурація додається кнопкою «Add New Set». Активація збереженої конфігурації відбувається натисканням кнопки «Activate».

Непогана програма, яка буде корисною в першу чергу мережним адміністраторам та всім, хто часто змінює параметри підключення. Активація мережних профілів відбувається на льоту без перезавантаження комп’ютера.

Сторінка програми  Free IP Switcher

Альтернатива: NetSetMan (має платну версію) – також безкоштовна програма для аналогічних цілей із підтримкою російської та української мови. В безкоштовній версії доступно лише 6 профілів.