Тип програми: APK
Підтримувані ОС: Android 3.0/4.1 та вище
Ліцензія: Безкоштовна
Мова інтерфейсу: Англійська, російська

Wi-Fi

Насправді нічого протизаконного стаття не несе. Ми розглянемо програми, які можуть перевірити надійність домашньої мережі Wi-Fi та дати рекомендації для кращого захисту, якщо такий необхідний.

Якщо ваш роутер має функцію WPS, то його надійність може викликати сумніви. Нагадаємо, що WPS – це стандарт, який був розроблений виробниками Wi-Fi обладнання і який дає змогу для інформаційно непідготовленої людини, швидко налаштувати захищене з’єднання. Тобто для неспеціаліста не потрібно вникати в технічні складності та розбиратися в стандартах шифрування мереж. Не потрібно відкривати веб-інтерфейс роутера, все налаштовується з комп'ютера.

Зазвичай ім’я мережі (SSID) та тип шифрування (WPA/WPA2) потрібно вводити вручну. У випадку використання WPS, підключення відбувається автоматично. Ім’я мережі та тип шифрування присвоюються також автоматично (хоча можна, при потребі, внести корективи). Для операційної системи Windows функція WPS підтримується, починаючи з Windows Vista SP2 та Windows 7 і вище. Для підключення комп'ютера до роутера  потрібно вибрати назву мережі та під'єднатися до неї, далі пройти нескладні налаштування, через які крок за кроком проведе майстер налаштування Windows. Існує 2 типи WPS: один з пін-кодом, який потрібно ввести на клієнті, інший – з однойменною кнопкою, яку потрібно натиснути на маршрутизаторі та протягом менш як 2 хвилини виконати з’єднання.

Використовуючи WPS, з налаштуваннями все швидко та просто. Але чи все добре з безпекою? Адже багато користувачів стандартний пароль на роутері не змінюють. Тому підключення до такої мережі не викличе проблем.

До роутерів, які мають вразливості, пін-код можна отримати вже після першої спроби.

Програми для перевірки надійності мережі:

Wifi WPS Plus

Wifi WPS Plus

 

Програма Wifi WPS Plus може перевірити ваші (і не ваші :)) мережі на надійність. Існує велика ймовірність того, що ваша мережа погано захищена і Wifi WPS Plus під'єднається до неї без проблем, не вводячи ніяких даних. Простими словами, якщо мережа погано захищена, то програма до неї під'єднається без підбору паролів.

Автор програми не несе відповідальності за використання даної утиліти не по призначенню (паролі від сусідів перевіряти на надійність заборонено).

Сторінка Wifi WPS Plus в маркеті

Wi-Fi Warden

Wi-Fi Warden

Аналогічна попередній утиліті. Встановивши Wi-Fi Warden ви зможете:

  • Проводити аналіз Wi-Fi мереж;
  • Виконувати підключення до своєї Wi-Fi мережі, використовуючи WPS;
  • Звернути увагу на безпеку;
  • Знаходити WPN Pin-коди деяких моделей роутерів;
  • Якщо наявний root-доступ, то зможете переглядати збережені WiFi паролі;
  • Переглядати інформацію по пристроях, які підключені до вашої мережі (MAC-адресу, ім’я, IP-адрес);
  • Знаходити відкриті порти пристрою в мережі;
  • Створювати паролі з відмінною надійністю.

Запустивши програму та виконавши аналіз мережі, можна отримати таку інформацію як номери каналів та їхню пропускну здатність, SSID, BSSID, виробника маршрутизатора, використовуване шифрування, відстань до маршрутизатора, безпечність.

На основі отриманої інформації можна знайти найбільш вільний канал, що дасть змогу покращити якість сигналу вашого роутера.

Чи потрібний root-доступ для користування функціями програми? Для Андроїд 4.4 та більш старіших версій – так. Для Андроїд 5 (Lollipop) та новіших такого доступу не потрібно. Але в 9 версії доступ суперкористувача вже потрібний. На деяких моделях програма не зможе працювати, не зважаючи на наданий  root-доступ.

Щоб мати змогу переглядати паролі від точок доступу Wi-Fi, root-доступ потрібно мати на будь-якому пристрої та версії Андроїд. Це саме потрібно і для отримання серійного номеру точок доступу. Без прав суперкористувача серійний номер переглянути не вийде. Для перевірки блокування WPS також потрібні права суперкористувача.

Також потрібно звернути увагу на такі нюанси:

  • Підключення за допомогою WPS на всіх роутерах працювати не буде. Для таких випадків потрібно використовувати кодову фразу для підключення. Це не помилка програми Wi-Fi Warden;
  • Для підключення до WPS, точка доступу повинна мати відповідний ідентифікатор, який у більшості випадків позначається як надпис червоного забарвлення «WPS»;
  • Якщо на вашому девайсі встановлена версія Андроїд 6 (Marshmallow), то потрібно в налаштуваннях надати дозвіл на відображення мереж навколо вас;
  • Щоб мати можливість спостерігати за пропускною здатністю каналу, потрібна версія Андроїд починаючи з 6-ї та вище;
  • Виконувати тестування нульового пін-коду краще, використовуючи root-доступ;
  • Відстань до роутера, яка обраховується програмою являється приблизною. Вона вираховується по формулі втрати шляху у вільному просторі;
  • На деяких пристроях LG і Huawei не працює створення з’єднання через WPS Pin-код без використання root-доступу;
  • Деякі пристрої фірми Samsung використовують такий тип кодування, який не надає змоги переглянути справжні паролі. Щоб знати як підібрати код ви повинні зв’язатися з автором даної програми;
  • Увага! Всі функції у програмі являються безкоштовними і платна версія від безкоштовної відрізняється лише відсутністю реклами.

Сторінка Wi-Fi Warden в маркеті


 

Програм такого типу зі схожим функціоналом в маркеті є досить багато (рекомендую звернути увагу на програму WPSApp, яка має крім безкоштовної, ще платну версію), тому якщо одна не працює належним чином – варто просто спробувати іншу та не занижувати оцінки для авторів. Оскільки часто помилки в роботі програм викликані використовуваним обладнанням, а не самою програмою.