Тип програми: Інсталятор
Підтримувані ОС: Від Windows 7 до Windows 10
Ліцензія: Безкоштовна
Мова інтерфейсу: Англійська

Utility for fine-tuning the processor and system

Програма Quick CPU розроблена для тонкого налаштування та моніторингу параметрів процесора та системи. Сюди відноситься моніторинг температури процесора (корпусу та ядра), сили струму, напруги, потужності, паркування ядер, масштабування частоти, системної пам’яті, керування Turbo Boost, C-States, Speed Shift FIVR Control та ін.

В сучасній техніці, особливо в портативних комп’ютерах, застосовують різні системи та фірмові технології для зменшення енергоспоживання, якщо комп’ютер не задіяний в ресурсоємних задачах та збільшення продуктивності у випадках, коли виникає така потреба. Але часто стається так, що потрібну максимальну потужність неможна отримати в бажаний момент через затримки підвищення продуктивності. Це може статися внаслідок різних факторів, дію яких важко спрогнозувати (стан системи, доступність стану процесора, температура та ін.).

Використовуючи утиліту, можна керувати паркуванням ядер процесора (вибрати кількість, що потрібно увімкнути або вимкнути). Можна взагалі задіяти всі ядра. Наприклад, ваш процесор має 8 ядер (100%). Ділимо 100/8 та отримуємо 12,5%. Це означає, що на одне процесорне ядро припадає 12,5%. Якщо вказати для операційної системи, що вона може паркувати 50% ядер, то це означає, що вона може припаркувати 4 ядра з 8. 4 не припарковані ядра будуть працювати на 100% потужності в незалежності від навантаження. Якщо в налаштуваннях вказати число близьке до нуля, то операційна система може припаркувати будь-яку кількість ядер. І навпаки, число 100 накаже для ОС задіяти всі ядра процесора на повну потужність.

Також за допомогою програми Quick CPU можна змусити працювати свій процесор на частоті, яка буде наближена до максимально можливої. Це може дати значний приріст продуктивності в певних програмах та іграх. Для реалізації цієї функції задіюються технології Intel Turbo Boost або AMD Turbo CORE (залежно від марки вашого процесора).

Крім того, програма показує велику кількість системної інформації: тактова частота та температура процесора, технологічний процес виготовлення, завантаженість, розмір кешу та ін.

Будьте обережні, проводячи налаштування за допомогою даної програми. Деякі параметри записуються на рівні обладнання і неправильні дії можуть спричинити вихід його з ладу. Добре подумайте перед тим, що робите. Більш детальну інформацію щодо роботи програми можна прочитати на сайті автора.

Для роботи Quick CPU потрібний NET Framework 4.6.1.

Сторінка програми Quick CPU