Новий вірус-шифрувальник атакує комп’ютери Windows

Вірус із назвою Djvu атакує комп’ютери та вимагає викуп за розшифрування зашифрованих ним файлів. Вірус помітили експерти кібербезпеки і застерегли, що його на даний момент неможливо видалити. Ця шкідлива програма активно розповсюджується по мережі та захоплює нові пристрої.

Розроблене дане шкідливе програмне забезпечення на базі віруса STOP. Після попадання віруса на комп’ютер жертви відбувається завантаження ще чотирьох файлів.

Один із цих файлів вводить в оману користувача, підроблюючи повідомлення про потребу в оновленні ОС Windows, яке появляється з метою відвертання уваги.

Після виконання шифрування користувач отримує контакти хакерів у вигляді файлу. Зрозуміло, що вони вимагають викуп для розшифрування файлів. Але його ціна невідома. Сказано, що якщо перевести кошти в найкоротший термін, то жертва отримає знижку.

Але на цьому діяльність вірусу не закінчується. Він може продовжити шифрувати файли, які можуть бути втраченими назавжди.

На даний час способу повернути свої дані без допомоги вимагателів немає. Створено форум для обговорення проблем всіх атакованих даним вірусом.

Як видно, останнім часом почастішали випадки зараження комп’ютерів та мобільних пристроїв саме вірусами, які вимагають гроші. Тому притримуйтеся правил безпечного користування інтернетом та оновлюйте свій антивірус, а якщо він ненадійний замініть його. Ліцензія на якісний антивірусний продукт буде коштувати дешевше ніж сумнівний викуп своїх даних у хакерів.