Як завантажити WinPE із жорсткого диска?

Думаю, більшість читачів не по слухах знає, що диски та флешки WinPE призначені для завантаження із них для виправлення проблем, які можуть виникати при роботі вашої операційної системи, наприклад вірусній атаці, проблемами з обладнанням... WinPE являються полегшеними версіями операційних систем для завантаження (без необхідності встановлення) із флешки, жорсткого/SDD диска чи навіть карти пам’яті або мобільного телефона (потрібний рут). Такі системи швидкі та мають всі необхідні інструменти для виправлення неполадок. Але саме за швидкість вони подобаються багатьом користувачам, особливо у яких слабкі комп’ютери. Розглянемо на практиці як додати диск WinPE на диск комп’ютера для можливості вибору його в меню завантаження та використання в якості додаткової операційної системи.

Буде використовуватися багатьом вже відома збірка WinPE 10-8 Sergei Strelec та рекомендації самого автора збірки.

  • 1. Спочатку потрібно відкрити ISO образ архіватором чи програмою для роботи із даним форматом (у мене це UltraISO). Знайти та витягнути в корінь диска C (можна іншого, але прийдеться правити bat файл) папку SSTR.
  • 2. Запустити батнік із архіву (лінк в кінці статті).
  • 3. Перезавантажити комп’ютер. Буде доступна для завантаження ваша операційна система та WinPE.

Як завантажити WinPE із жорсткого диска?

Батнік, який потрібно запустити виконує резервування системного BCD в папку SSTR. Звичайно, все можна вернути назад так як було. Також він додає в меню завантаження – WinPE та додає тайм-аут завантаження рівним 5 секунд.

В архіві наявні два бат файли для завантаження: для завантаження у BIOS і UEFI. Вибирайте потрібний та запускайте його від імені адміністратора.

Як завантажити WinPE із жорсткого диска?

Для завантаження в режимі BIOS прописана WinPE 10 x86.

Якщо для вас потрібна в режимі BIOS WinPE х64, то потрібно виправити батнік: замінити всі назви strelec10.wim на strelec10x64.wim.

Як завантажити WinPE із жорсткого диска?

В режимі UEFI прописана для завантаження за умовчанням WinPE x64. Якщо ваш комп’ютер має х86 процесор, то необхідно у бат-файлі замінити всі strelec10x64.wim на strelec10.wim.

Також у бат-файлі прописаний диск C. Тому якщо ви розпакували папку на інший диск, що відмінний від C – обов’язково замініть його на відповідну букву диска.

Щоб все працювало – папка SSTR повинна знаходитися у корені диска.

Для завантаження WinPE за умовчанням потрібно виправити у бат-файлі стрічку
rem bcdedit /default %DEVJ%
на
bcdedit /default %DEVJ% (забрати приставку rem).

Щоб вернути все назад потрібно запустити від імені адміністратора бат-файл із папки «Отмена изменений». Якщо ви перед цим замінювали букву диска, тобто розпаковували SSTR не на диск С – потрібно замінити у файлі «Cancel_BIOS_system.bat» чи «Cancel_UEFI_system.bat» диск C на потрібний.

Як завантажити WinPE із жорсткого диска?


Завантажити архів із бат-файлами для додавання в меню завантаження WinPE