LanguageTool

Грамотне написання текстів має бути першорядним для людей багатьох професій. Але тривала робота за комп’ютером та ряд інших причин впливають на увагу та викликають втому, що збільшує ймовірність помилок. Ось чому важливо перед публікацією перевіряти текст на правопис. Пропоную універсальне рішення, яке буде працювати не лише в найпопулярнішому текстовому редакторі, але і в популярних браузерах.

Microsoft Office Word має власну систему перевірки тексту на правопис. Але вона не являється повністю досконалою. Тому не буде зайвим скористатися додатковою надбудовою, яка називається LanguageTool.

Для встановлення у редактор Word, скористайтеся відповідним посиланням знизу. Потрібно буде увійти в обліковий запис Microsoft. Якщо ви ще не маєте облікового запису, то потрібно його створити.

Для додавання надбудови потрібно дати дозвіл на встановлення та натиснути кнопку «Доверять этой надстройке».

LanguageTool

LanguageTool

Зверніть увагу, що надбудова працює лише у редакторах Microsoft Office Word 2016 та новіших версіях (до того ж потрібно використовувати останні білди).

Можна просто скористатися онлайн редактором Microsoft Office Word.

Перше, що необхідно зробити – це дати дозвіл на встановлення надбудови. Після інсталяції появиться кнопка, яка дасть змогу виконувати перевірку тексту.

LanguageTool

LanguageTool

Аналогічне розширення доступне для онлайн реактора Google Docs (документи).

Мені сподобалося, що можна встановити розширення у браузер Google Chrome та Mozilla Firefox.

Після інсталяції справа від адресної стрічки появиться кнопка розширення. Натискання на неї виведе виринаюче вікно із інструкцією та кнопкою для перевірки правопису виділеного тексту (текст перед перевіркою потрібно виділити).

LanguageTool

Але для багатьох значно простіше буде викликати контекстне меню на виділеному фрагменті тексту та вибрати «Проверить орфографию и грамматику…».

LanguageTool

Перейшовши у налаштування LanguageTool, можна задати мову за замовчуванням (вашу рідну мову). Так можна покращити якість перекладу. Також буде доступна опція для вибору варіантів кожної мови.

Ви можете додавати слова у користувацький персональний словник.

Даю знизу посилання на офіційний сайт програми, звідки можна вибрати розширення для вашого браузера (якщо підтримується), а також надбудову для Microsoft Office Word і аддон для Google Docs.

Можна виконувати перевірку прямо на сайті сервісу у спеціальному вікні.

Зверніть увагу на те, що у безкоштовному тарифному плані кількість символів для перевірки орфографії обмежена.

Вихідна мова при перевірці визначається автоматично, показуються ймовірні помилки та пояснення як потрібно правильно писати та ставити розділові знаки.

Сторінка сервісу для перевірки орфографії «LanguageTool»