Тип програми: Інсталятор/Portable/Онлайн сервіс
Підтримувані ОС: Онлайн сервіс/Windows XP/Vista/7/8/10/Android 5.0 +
Ліцензія: Безкоштовна/платна
Мова інтерфейсу: Англійська, російська, українська

How to voice text with a computer voice?

Існує чимало ситуацій, у яких потрібно озвучити текст голосом. Програм для реалізації цієї функції також предостатньо. Але більшість користувачів шукає оптимальні варіанти – безкоштовність (або адекватна ціна), простота використання та якість кінцевого результату.

Для озвучування тексту не обов’язково використовувати програми. Існують онлайн-сервіси, можливостей яких може вистачити для виконання невеликих проєктів.

Apihost.ru

Apihost

Перший сервіс для читання тексту розміщений на APIHOST.RU.

Крім читання, можна також використовувати диктофон, прослуховувати онлайн-радіо, змінювати голос та аналізувати текст.

Доступні безкоштовні голосові двигуни та за платною підпискою. Серед безкоштовних: V1 TTS, V2 TTS, V5 TTS. В другому варіанті половина двигунів платних, а в останньому нема української та російської мови. Також є закономірність щодо якості та кількості безкоштовно озвучуваних символів. При покращенні озвучки, кількість символів зменшується.

Після вибору якості потрібно вибрати мову та голосовий двигун. Далі прочитати або прослухати основні налаштування. Можна змінювати наголоси, робити паузи та ін. Нічого складного нема. Після того як ви доб’єтеся бажаного результату, можна завантажити файл озвучування у wav або mp3 форматі.

Сторінка сервісу APIHOST.RU

Nextup.com

Nextup

На сайті nextup.com також можна виконати озвучування тексту онлайн. Серед декількох мов можна знайти і російську, проте української нема. Вибір значно менший у порівнянні із попереднім варіантом. В принципі, компанія пропонує свою платну програму для озвучування – TextAloud 4.

Сторінка сервісу nextup.com

Acapela

Acapela

Якісне озвучування голосом Альони. Але безкоштовно доступно близько 150 символів, тому користуватися буде досить проблематично. Преміум версія містить інші голосові двигуни. Серед 30-ти наявних мов, українська відсутня.

Сторінка онлайн-сервісу від Acapela

VoxWorker

VoxWorker

VoxWorker – сервіс для онлайн озвучування тексту голосом для англійської та російської мов. Максимальна довжина обмежена 1500 символами. Українська озвучка просто ніяка.

Сторінка сервісу VoxWorker

Unitools.tech

Unitools

Схожий із сервісом, що вище. Також наявні українська та російська мови. Але більшість функцій та озвучувань на платній основі.

Сторінка сервісу Unitools.tech

Zvukogram.com

Zvukogram

Сервіс з непоганою підтримкою мов та голосів. Українська та російська присутні у їхньому числі. Але одне але, як завжди нормальні голоси пропонуються на платній основі.

Сторінка сервісу Zvukogram.com

Балаболка

balabolka

Всім відома програма для озвучування тексту, яка розповсюджується безкоштовно та має у своєму арсеналі багато налаштувань, функцій та переваг перед аналогами.

Використовуючи програму, можна читати в слух текст із різних джерел. Звук може бути будь-яким. Все залежить від встановлених у вашу систему мовленнєвих синтезаторів. Керування голосовим озвучуванням не складніше від керування мультимедійним програвачем.

Програма може читати буфер обміну, текст, який набирається на клавіатурі, показувати текст, який знаходиться в документах та змінювати його зовнішній вигляд (колір, розмір), керувати читанням із трею (області сповіщень) або використовувати комбінацію клавіш, перевіряти орфографію, виконувати пошук омонімів, розділяти великі текстові файли.

Плюс програмі за те, що може видалити всі знаки перенесення у кінці стрічок, що при озвучуванні забере заминки при читанні.

Список форматів, які підтримує програма досить значний: AZW, AZW3, CHM, DjVu, DOC, DOCX, EML, EPUB, FB2, FB3, HTML, LIT, MD, MOBI, ODP, ODS, ODT, PDB, PDF, PPT, PPTX, PRC, RTF, TCR, WPD, XLS, XLSX.

Текст можна зберігати у такі аудіо формати: WAV, MP3, MP4, OGG, OPUS, WMA.

Балаболка підтримує роботу з різними версіями пакету мовленнєвих функцій Microsoft Speech API (SAPI), що дає змогу керувати такими параметрами як швидкість мовлення й висота звуку.

Присутня можливість зберегти текст, що читається комп’ютерним голосом, у файлах формату LRC або в тегах ID3 всередині аудіофайлів MP3-формату. При відтворенні такого звукового файлу в медіапрогравачі текст буде показуватися синхронно (аналогічно текстам пісень в музичних файлах).

Можна помітити, що якісне озвучування тексту залежить не стільки від програми, стільки від мовленнєвого синтезатора, який ви використовуєте.

Після встановлення, у списку голосів може не бути українського та російського. Для того, щоб можна було використовувати різні синтезатори мови, потрібно щоб вони були встановлені в системі. Ви можете встановити свої або виправити неполадки доступу, використовуючи підказки на сайті програми «Балаболка» у меню «Вопросы - ответы».

Сторінка програми Балаболка

@Voice Aloud Reader

@Voice Aloud Reader

@Voice Aloud Reader – додаток для ОС Андроїд, який містить потужний арсенал для озвучування ваших електронних документів. Для читання тексту з інтернет-браузерів для програми потрібний доступ до мережі інтернет. В офлайн режимі програма працює лише якщо текст знаходиться безпосередньо у ній або збережений у вигляді файлу на смартфоні. Тобто, його потрібно скопіювати та вставити у відповідне поле програми @Voice Aloud Reader.

За відгуками – @Voice Aloud Reader являється непоганою програмою у своїй категорії. У будь-якому випадку можна завжди спробувати щось інше.

Сторінка програми @Voice Aloud Reader

Для мене особисто з онлайн-сервісів найбільше сподобався Apihost.ru. Але я пишу про безкоштовне використання. Можливо, у платній підписці якість озвучування може бути відмінною в будь-якому переглянутому сервісі.

Щодо комерційного використання, то тут є нюанси. Наприклад, на тому ж Apihost.ru говорять, що демонстраційне озвучування можна використовувати в комерційних цілях, але спірні правові питання компанія для користувачів без підписки не вирішує.