Анонімна мережа I2P

Всім, хто переймається власною безпекою в мережі й не хоче, щоб його особиста інформація попала в чужі руки пропоную познайомитися з функціями та можливостями програми I2P.

Мережа характеризується відмінною стійкістю (відключення одного вузла не вплине на функціонування всієї мережі), анонімністю (складно або неможливо відстежити IP-адрес вузла), децентралізованістю (відсутній центральний сервер). Всі дані, що передаються в мережі шифруються.

В середині мережі I2P можна анонімно розмістити будь-який сервіс або службу (електронну пошту, форум, блог, файлообмінник, VoIP, чат, файли для спільного доступу та ін.). Також в мережі I2P працюють http-сервери, а адреси сайтів знаходяться у псевдодоменному просторі. Використовуючи I2P, можна будувати однорангові мережі, на зразок Gnutella, BitTorrent, eDonkey, Kad і тому подібне.

Після встановлення на робочому столі можна побачити 3 ярлики. Після запуску Start I2P (no window) у браузері (який встановлений у вашій системі за замовчуванням) відкриється вікно з налаштуваннями. Далі відбудеться тестування пропускної здатності, після чого відкриються налаштування швидкості передачі інформації з можливістю внести дані вручну. І на завершення ви попадете в консоль маршрутизатора I2P.

I2P

I2P

Налаштувавши адресу проксі-сервера у вашому інтернет-браузері, I2P можна використовувати як анонімайзер в інтернеті.

Адреси проксі серверів:

  • Для протоколу HTTP: Сервер 127.0.0.1, порт 4444.
  • Для протоколу HTTPS: Сервер 127.0.0.1, порт 4445.

1. Для введення адреси проксі-сервера в браузері Google Chrome потрібно відкрити меню (три риски) → Настройки → Дополнительные. Далі потрібно прогорнути вниз та натиснути на «Открыть настройки прокси-сервера для компьютера».

I2P

I2P

I2P

2. Далі у вікні, що відкрилося на вкладці «Подключения» потрібно натиснути знизу на кнопку «Настройка сети».

I2P

3. Поставити відмітку «Использовать прокси-сервер для локальных подключений (не применяется для коммутируемых или VPN-подключений).»

4. Ввести напроти «Адрес:» одну із вище показаних адрес, а напроти «Порт:» – відповідний адресі та протоколу порт.

I2P

5. Зберегти всі зміни.

Після даних дій можна відкривати сайт https://2ip.ru (або аналогічний) та перевіряти чи працює анонімайзер. Якщо так, то ваш IP-адрес повинний відрізнятися від справжнього.

У мене анонімайзер запрацював без проблем.

Пропускна здатність I2P дуже низька і тому сторінки відкриваються дуже довго. Можливі збої в роботі та інші проблеми. Але в майбутньому ситуація можливо виправиться (особливо із новими підходами влади до розміщеної інформації та цензурою швидкість розвитку таких сервісів лише пришвидшиться).

Якщо ви зацікавлені анонімністю свого цифрового світу, то можете перейти за посиланням знизу на офіційний сайт I2P та розпочати знайомство.

Примітка. Для роботи I2P на вашому комп’ютері повинна бути встановлена віртуальна машина Java.

Сторінка I2P