Default

 

У всіх сучасних операційних системах, в тому числі і в Android, наявна функція відкриття певних типів файлів певними програмами. Тобто, якщо ви назначили для якогось типу файлу програму, яка має його відкривати, то він і буде нею відкриватися. Але часом потрібно відкрити файл іншою програмою або змінити одну програму за замовчуванням на іншу, особливо якщо призначили випадково не ту програму (наприклад, відеопрогравача, який не може відтворити певний формат відеофайлу). Що ж робити в такому випадку?

Перше, що розглянемо – це як встановити програму за замовчуванням на певний тип файлу в ОС Андроїд.

Шлях до налаштувань може відрізнятися та залежить від вашого пристрою і збірки ОС.

Для цього відкриваємо область сповіщень та ідемо у «Налаштування (значок шестерні) → Додатки». Далі у меню додатків потрібно знову натиснути на значок шестерні. Так ми попадемо у меню для вибору додатків за замовчуванням. В деяких моделях (у більшості) потрібно ще відкрити пункт меню «Додатки за замовчуванням». 

Default

 

Default

 

Зверніть увагу на те, що в даному меню є мало можливостей для співставлення тій чи іншій програмі певних функцій. В основному це можливість вибору браузера, лаунчера, додатка для здійснення дзвінків та роботи із SMS повідомленнями та ін. Їхня кількість буде залежати від збірки операційної системи та вашої моделі смартфона. 

 

В даному меню можна вибрати додатки, які будуть виконувати потрібну для вас функцію. Для прикладу візьмемо браузер. Якщо ви не вибрали браузер за замовчуванням, то при відкритті посилань (наприклад із листа в електронній пошті) система Андроїд буде вас запитувати, якою програмою відкрити даний тип файлу. І буде пропонувати відкрити його вибраним вами додатком лише раз чи робити це завжди для цього типу файлу, встановивши вибрану вами програму за замовчуванням. Якщо ж ви вибрали в даному меню браузер за замовчуванням, то лінк відкриється без зайвих запитань саме ним.

Default

 

Default

Найпростіше вибирати програми за замовчуванням – це відкривати певний тип файлу із файлового менеджера, і на запитання, якою програмою відкривати файл, потрібно вибрати додаток та вибрати відкривати «Завжди».

Але часом ненароком можна вибрати «Завжди» не для тієї програми, що має такий файл відкривати. В такому разі потрібно скинути призначення програми за замовчуванням для такого типу файлу.

У мене виникла така потреба при призначенні за замовчуванням програми Google Photo, яка не виконувала потрібної мені цілі.

Щоб скинути «Призначення за замовчуванням» потрібно перейти в налаштування конкретної програми (у моєму випадку – це Google Photo). Для цього переходимо у «Налаштування (значок шестерні) → Додатки». Знаходимо потрібний, відкриваємо та переходимо у «Дії за замовчуванням» та вибираємо «Видалити призначення за замовчуванням».

Default

 

Default

 

Знову зверніть увагу на те, що у вашому смартфоні шлях та назви можуть відрізнятися, проте принцип залишається таким же.

Після даних дій ви зможете знову вибирати, якою програмою відкривати певний тип файлів та призначати її за замовчуванням.

Default

 

Трішки, можливо, заплутано, але після даних дій ви зможете заново задавати потрібні відповідності дій до типів файлів та програм.