Сонячний PWM контролер BSC

Якщо у вас є бажання створити невелику сонячну станцію та використати LiFePo4 або Li-ion акумулятори з можливістю програмування, то зверніть увагу на контролери BSC. Інколи зменшити на 0,1-0,2 вольта напругу повного заряду просто необхідно, крім того, дані контролери вміють регулювати силу струму заряду акумуляторів.

За потужністю контролери діляться на: BSC2024(20A), BSC3048(30A), BSC6048(60A) та BSC8048(80A). Цифри в дужках показують, яку максимально допустиму силу струму може витримувати контролер.

Вхідна напруга для всіх однакова та становить 100V. Контролери підтримують роботу із акумуляторами від 12 до 48 вольт. Вольтаж акумулятора визначається автоматично. Підтримуються свинцево-кислотні акумулятори (герметичні, гелеві, залиті) та літієві акумулятори (LiCoMnNiO2, LiFePO4).

Всі дані виводяться на дисплей. Якщо акумулятор не правильно визначається автоматично, то можна вказати дані вручну. Для внесення корегувань потрібно затиснути кнопку + приблизно на 3-5 секунд. Далі за допомогою кнопки – та + внести корективи. Для збереження налаштувань потрібно знову натиснути на 3-5 секунд кнопку +. Можна вказати обмеження сили струму, якою буде заряджатися акумулятор. Наприклад, якщо ваша панель видає 10A, а максимальна сила струму на акумулятор становить 5A, то контролер після внесення коректив, буде заряджати силою струму 5A (у ньому 5A виставлено за замовчуванням).

Якщо ви використовуєте LiCoMnNiO2 або LiFePO4 акумулятори, то в налаштуваннях потрібно вказати тип збірки. Наприклад, я використовую збірку LiFePO4 на 24 вольта (реально 28,8 вольта), то тип акумулятора потрібно вибрати LiFePO4 4S/3.2-4 (контролер сам визначає, що має справу із 24 вольтовим акумулятором, який складений із 8-ми елементів LiFePO4 послідовно). Дані повного заряду, розряду, відновлення заряду, вимкнення навантаження та ін. ви будете бачити на дисплеї. Всі показники можна відредагувати. Я зменшив напругу повного заряду з 28,8 вольта до 28,6 вольта. Чомусь контролер видавав незрозумілий звук та не міг повністю виконати зарядку. Після внесення коректив все запрацювало. Можливо, контролер потрібно було брати хоча б на 30A (я купив на 20A). Всім відомо, що китайські ампери можна ділити мінімум на 2.

Контролер оснащений двома USB 5В/2А. Тому смартфони та іншу техніку можна заряджати прямо від нього.

Якщо ви плануєте під’єднувати, інвертор, то робити це потрібно напряму до акумулятора (за рекомендацією виробника). Практично будь-який інвертор має вбудований захист від перерозряду, тому ваш акумулятор буде захищений.

Також ви можете керувати навантаженням, створювати графіки роботи і тому подібне. Детально можна ознайомитися в інструкції.

Не забувайте, що сила струму 12-вольтової батареї буде набагато вища ніж 24-вольтової. Візьмемо контролер на 20A та сонячну панель на 12 вольт 300 Вт: 300/12=25A. Тепер таку ж, але на 24 вольти та 300 Вт: 300/24=12,5A. Видно, що сила струму у другому випадку буде меншою в 2 рази.

У мене вже 4 роки працює контролер Juta. Він підтримує також різні типи акумуляторів (мене цікавлять у першу чергу LiFePO4), але вносити корективи не дозволяє. В ньому не можна зменшити зарядний струм або напругу (маю на увазі суто мою модель).

Контролер рекомендую як недорогу альтернативу із можливістю програмування параметрів.

Відео

Сторінка продавця