Огляд програм для створення панорам

Під час подорожей можна створити декілька послідовних знімків для наступного зшивання їх у програмі. Серія знімків, які будуть об’єднані в одне велике зображення дозволить більш повно охопити незабутні пейзажі гір, моря чи інші прекрасні місця. При наявності потрібного обладнання можна створювати 360 градусні панорами. Хоча для телефонів — це вже не проблема. Потрібно, щоб пристрій відповідав мінімальним апаратним вимогам, а далі простіше простого. А от для ПК таких програм поки що не має. Пропоную ознайомитися із деякими із них. Якась одна обов’язково знайде місце на вашому системному диску.

PTGui

PTGui

Перша програма PTGui, яка являється одним із найкращих інструментів по створенню панорамних зображень. Програмне забезпечення PTGui використовує власні програмні алгоритми для зшивання панорам. Реалізована підтримка апаратного прискорення обробки на відеоадаптерах.

Деякі особливості програми:

  • Створення панорам із будь-якої кількості зображень;
  • Створення панорамних зображень у декілька кліків;
  • Повна автоматизація;
  • Попередній перегляд в режимі реального часу;
  • Читання EXIF інформації;
  • Виявлення параметрів об’єктива та кроп-фактора камери;
  • Пакетне додавання контрольних точок на фото;
  • Створення панорам на основі попередньо збереженого шаблону;
  • Підтримка HDR;
  • Багато інших функцій.

Сторінка програми

Kolor Autopano

Kolor Autopano

Досить потужний програмний продукт, який автоматично розставить контрольні точки та виконає зшивання декількох фото в єдине панорамне зображення. Крім повної автоматики можна переходити в ручний режим та виконувати детальні налаштування для різноманітних параметрів. Фото будуть з’єднані так, що ніяких ліній зшивання видно не буде.

Крім звичайних, програма вміє створювати 360° панорами, експортувати їх та генерувати віртуальні тури.

Деякі особливості:

  • Зшивання панорам в автоматичному режимі;
  • Корекція кольорів;
  • Видалення ефекту привида, використовуючи технологію Smartblend;
  • Створення віртуальних турів;
  • Повна підтримка HDR;
  • Пакетний рендеринг;
  • Інші функції.

Сторінка програми

Hugin

Hugin

Повністю безкоштовна програма Hugin пропонує створювати панорамні зображення як в автоматичному так і у ручному режимі, що цілком дозволяє контролювати увесь процес. Реалізована підтримка зображень HDR. Програма має три режими роботи: простий, просунутий та експертний. Тому Hugin підійде для всіх — від новачків до професійних користувачів. Об’єктиви визначаються автоматично, завдяки чому інформація про них буде використана для як найкращого зшивання панорами. Для цього Hugin вносить геометричну корекцію. Наявні інструменти для внесення кольорової корекції, керування експозицією, роботи з масками та ін.

Сторінка програми

Pano2VR

Pano2VR

Pano2VR — програмне забезпечення для перетворення панорам (сферичних та циліндричних) у формати QuickTime VR (QTVR), Adobe Flash 8 і Flash 9/10 (SWF). Є можливість для створення шаблонів власних панорам. Можна додавати звуки, анімації, налаштовувати автоматичне обертання. Також наявна функція динамічного виправлення вихідного зображення, що дозволяє завантажувати у програму не всю панораму, а лише необхідну для редагування частину зображення.   

Для зручного розміщення панорами на сайті чи блозі можна експортувати всі елементи панорами у єдиний SWF файл. Віртуальні тури створюються із 360 градусним оглядом. Одним із форматів експорту може бути сучасний HTML5.

Сторінка програми

Image Composite Editor (ICE)

Image Composite Editor (ICE)

Програмне забезпечення від компанії Майкрософт — Image Composite Editor (ICE) пропонує розширене зшивання панорамних зображень. Програма аналізує вихідні фото та потім на основі отриманих даних створює панорами високої якості. Готові панорами можуть бути збережені у одному із наступних форматів: JPEG, TIFF і Photoshop PSD / PSB.

Image Composite Editor може додавати відсутні пікселі. Тому всі неповні фото будуть мати плавні границі. Інтерфейс програми досить простий і поетапно проведе по всіх кроках створення панорами.

Під час роботи зображення можна збільшувати та бачити всі деталі, виправляти можливі недоліки.

Особливості:

  • Робота на багатьох ядрах процесора;
  • Підтримка дуже великих розмірів зображень;
  • Підтримка шарів Photoshop;
  • Автоматичне змішування експозиції;
  • Вибір проекції;
  • Автоматичне обрізання панорами;
  • Підтримка великої кількості форматів;
  • Інше.

Сторінка програми

Panoweaver

Panoweaver

Професійне програмне забезпечення Panoweaver дозволить за декілька кліків створити панораму. Підтримуються різні типи зображень на основі яких можна створювати панорами, включаючи 360° панорами для створення віртуальних турів.

Професіонали відмітять можливість підтримки Raw & HDR. Серед форматів, які експортуються наступні: Html Flash VR, QuickTime movie (* .mov), автономний swf, панорама HTML5 для iPhone, iPad, Android. Панорами можна вбудовувати на сайти.

Режим пакетного зшивання дозволить швидко та автоматично опрацьовувати сотні знімків, економлячи багато часу. Підтримується додавання GPS координат. А використання графічного процесора NVIDIA чи AMD лише прискорить рендеринг зображення.

Сторінка програми

Arcsoft Panorama Maker

Arcsoft Panorama Maker

Програмне забезпечення від Arcsoft завжди мене приваблювало своєю простотою та якістю. Фото аналізуються, після чого створюються безшовні панорами. Програма працює в автоматичному режимі та в більшості випадків не потребує участі користувача.

Доступні вертикальні, горизонтальні панорами, сітка, 360 градусні панорами та автоматичний режим.

Крім автоматичної роботи наявні інструменти для ручного внесення змін, розставлення контрольних точок, границь для склеювання та ін.

Яскравість, контраст, обрізка, корекція кольорів, додавання тексту та рамок також входять у можливості програми.

Сторінка програми

Pos Panorama

Pos Panorama

За словами розробників програма Pos Panorama в автоматичному режимі знайде контрольні точки та створить панорамні фото. Підтримуються горизонтальні та вертикальні фото. Підтримуються основні формати зображень: JPG, BMP, PNG, TIFF і GIF.

Сторінка програми

PanoramaStudio Pro

PanoramaStudio Pro

Продовжуємо, PanoramaStudio Pro — використовує один із найкращих алгоритмів для виявлення границь на фото. Створюйте панорами швидко та якісно. Є редактор, який допоможе відрегулювати освітленість та колір фото, підганяючи знімки у випадку якщо вони сильно відрізняються за вище описаними параметрами. Крім автоматичного також присутній ручний режим для відмічання контрольних точок.

Готові панорами можна експортувати у флеш формат для створення віртуальних турів. HDR підтримка в наявності. Також присутня можливість створення сферичних панорам.

Підтримка різних моделей об’єктивів гарантує більш якісну роботу. Ви можете експортувати готові панорами як заставки, 3D-панорами та у вигляді звичайних зображень в одному із графічних форматів.

Сторінка програми

WPanorama

WPanorama

Безкоштовний інструмент для перегляду різних панорам. Підтримуються всі види панорам, включаючи сферичні.

Сторінка програми

STOIK PanoramaMaker

STOIK PanoramaMaker

STOIK PanoramaMaker — створить панорами у три етапи: імпорт вихідних фото, аналіз та якнайкраще зшивання і на завершення — експорт у вибраний вами формат.

Присутній автоматичний та ручний режими. Алгоритми програми можуть давати хороший результат навіть якщо ваші фото сфотографовані із нахилом чи мають інші недоліки, наприклад при зніманні дерев вітряної погоди.

Враховується геометрична компенсація та корекція викривлення об’єктива. При незадовільних результатах автоматичного режиму можна перемикнутися на ручний.  

Сторінка програми

PhotoStitcher

PhotoStitcher

Створіть автоматично панораму із програмою PhotoStitcher. Процес зшивання знімків автоматизований, а підтримка багатоядерних процесорів дозволить максимально швидко отримати результат. Підтримуються всі типи панорам. Інструмент автоматичного обрізання дозволить зберегти панораму максимальної величини.

Сторінка програми

Для андроїд смартфонів та планшетів можу порекомендувати Photaf Panorama, яка непогано справляться із створенням панорамних зображень. Хоча можна просто підключити акаунт Google (якщо його у вас ще немає) та встановити Google Фото. Після завантаження у хмару асистент автоматично розпізнає знімки із яких потрібно зшити панораму та виконає дану дію. Крім того, можна встановити перегляд вулиць та із легкістю створювати кругові панорами.

І на закінчення — панорами онлайн

Fotor

Fotor

Fotor — онлайн редактор, однією із функцій якого являється створення панорам. Функція називається «Зшивання».

Прямий лінк

Join

Join

Онлайн сервіс дозволить створити вертикальну чи горизонтальну панораму.

Перейти до сервісу

Zippy Photo Stitcher

Zippy Photo Stitcher

Ще один сервіс для створення панорамних зображень, який дозволяє виконати зшивання, використовуючи від 1 до 9 фото.

Перейти до сервісу

Пам’ятайте, що онлайн сервіси накладають обмеження на кількість фото та їхній розмір, тому вони не в змозі тягатися із програмами для ОС. Хіба, що платний доступ купите…

На цьому все. Всім хороших безшовних панорам та приємних вражень.