Тип програми: Інсталятор/Portable
Підтримувані ОС: Windows Installer, Windows No Installer; macOS - Universal; Linux - deb, snap, AppImage or rpm Google Chrome OS
Ліцензія: Безкоштовна
Мова інтерфейсу: Англійська, російська

Free program for creating charts, maps, graphs…

Якщо софт безкоштовний, то це ще не значить, що він чимось гірший від того, який розповсюджується на платній основі. Це визначення, думаю, можна сміливо застосувати до програми Draw.io.

Проект створений давно і працює в онлайн режимі, інтегруючись із такими сервісами як Google Диск та Google Workplace (G Suite); OneDrive та Sharepoint; GitHub, GitLab та Dropbox. Проте мене та, мабуть, більшість користувачів цікавить версія, яка ізольована від інтернету. Саме такою являється десктопна версія програми Draw.io, яку можна завантажити із GitHub для різних операційних систем.

Ви зможете створювати проекти з нуля, або використовувати готові шаблони для створення діаграм, графіків, карт, блок-схем, таблиць, макетів та ін.

Після вибору потрібного шаблону відкриється меню редактора із необхідними інструментами. Це різні геометричні фігури, стрілки, іконки та схеми. Ви можете створювати необмежену кількість елементів та зв’язувати їх. Готові проекти можна експортувати в популярні формати (детальніше дивіться знизу на скриншоті). Також можна застосувати розширені налаштування для точного задання розміру, розширення, формату, фону та ін.

draw

Далі створені файли можна використовувати самостійно або імпортувати в офісні чи графічні редактори.

Процес редагування простий та зрозумілий. Необов’язково для змінення типу фігури іти довгим шляхом (видалити одну та додати іншу). Потрібно просто навести на неї вказівник миші й вибрати із виринаючого списку потрібне. Все продумано до дрібниць.

Для мене розробка сподобалася і буде корисною для багатьох, чия професія пов’язана із офісними проектами. Відмінна альтернатива дорогим редакторам.

Увага. Антивірус від компанії Microsoft повністю блокує програму. Я перевірив її на сайті virustotal.com і ніяких вірусів знайдено не було. Тому використовуйте на свій ризик (я вимикав антивірус та запускав, оскільки додавання у виключення нічого не дало).  

Сторінка проекту

Завантажити програму Draw.io з GitHub