webserver

Якщо ви вирішили на якій CMS має працювати ваш проект, то перш ніж приступити до його створення на хостингу, більшість захоче протестувати і запустити сайт на локальній машині. Щоб це зробити потрібно запустити веб-сервер на своєму ПК, а також налаштувати PHP та ще багато інших параметрів. Можна, звичайно, встановити та налаштувати всі компоненти вручну, а можна зекономити багато часту, скориставшись спеціальними наборами-збірками для веб-майстрів.

Розглянемо декілька популярних програм-збірок для розгортання свого серверу (серверів) на локальному ПК:

Денвер

Перший набір для web розробника Денвер — локальний сервер (Apache, PHP, MySQL, Perl і т. д.), що можна використовувати для локального розміщення та адміністрування сайтів без виходу в інтернет. Може працювати із флеш носія.

Встановлення просте, вам потрібно лише детально читати запитання та погоджуватися чи змінювати параметри, або залишити їх за умовчанням. В процесі інсталяції можна вибрати диск та папку в яку буде встановлений набір.

Сайт Денвера

Open Server

Open Server — ще один популярний набір, що також може працювати із флешки. Розробка пропонує запуск локального серверу із додатковими можливостями, що дозволить розробляти, тестувати та налагоджувати свої веб-проекти. Поставляється в трьох версіях:

  • Basic — мінімальний набір без додаткових програм та деяких модулів.
  • Premium — більш повна версія без додаткового софту.
  • Ultimate — повна версія із Apache, Nginx, PHP, MySQL та великою кількістю портативних програм на всі випадки життя.

Сайт Open Server

XAMPP

XAMPP — безкоштовний дистрибутив Apache, що включає MariaDB, PHP і Perl. Просте встановлення та керування, а також всі необхідні інструменти дадуть все, що потребує ваш проект.

Сайт XAMPP

UwAmp

UwAmp — збірка веб-сервера, що містить Apache, MySQL, інтерпретатор скриптів PHP, phpMyAdmin та інші. Може працювати без встановлення (на офіційному сайті можна завантажити версію в архіві та розпакувати в потрібну папку та диск), керування відбувається за допомогою іконки в треї.

Сайт UwAmp

В принципі, вибрати є з чого. Моїм вибором став Open Server. На офіційних сайтах та різних форумах завжди можна знайти інформацію про встановлення та налаштування розглянутих програм, а також про розповсюджені проблеми та способи їх вирішення.