GParted

Вирішив записати відеоінструкцію по роботі з розділами диска, використовуючи утиліту GParted. Програма безкоштовна і досить часто застосовується користувачами Windows, Linux та macOS.

Широка підтримка операційних систем пояснюється ще тим, що програму непотрібно встановлювати в середовищі ОС, достатньо створити завантажувальний носій та завантажитися з нього. Таким чином мультиплатформеність звужується до підтримки файлових систем.

Розглянутий приклад об’єднання 3-х розділів в один. Два розділи (з ОС Linux) видаляються, а третій (з ОС Windows 7) збільшується за рахунок попередніх. Так ми отримаємо один розділ зі збільшеним дисковим простором.

Але завантажувальні дані містяться на розділі з Linux. Тому після його видалення та додаванні дискового простору до диска, на якому встановлена операційна система Windows 7, комп’ютер завантажитися вже не зможе.

Вирішив я цю проблему за допомогою утиліти для роботи із розділами від компанії Paragon, яка має ім’я Paragon Hard Disk Manager.

Знизу можна подивитися відео об’єднання розділів та відновлення загрузчика Windows.

Операції з розділами несуть небезпеку втрати інформації, тому обов’язково робіть копію важливих даних і будьте обережними!

Відео «Робота з розділами диска, використовуючи програму GParted та відновлення загрузчика Windows 7»:

Дивитись відео

Офіційний сайт програми GParted

Офіційний сайт програми Rufus