info

Карточки як і флешки виходять із ладу дуже часто. Це мій, іноді гіркий досвід. У мене їх близько десятка. Причому виходять із ладу без всяких на те причин. Остання перестала працювати при повторному (зразу після першого) разі запису образу операційної системи (да, я їх іноді використовую для встановлення ОС). Основний симптом (за моїми спостереженнями) перед виходом із ладу – це помилки читання фалів, які дуже добре помітні при встановленні операційної із такої карточки, процес встановлення просто вилітає від різних помилок.

Використовую карточки в основному у фотоапараті. Це карти microSD із адаптером або SDHC.

Була і така ситуація – після відпочинку залишив фотоапарат із фото на потім. Коли вирішив перекинути на комп’ютер – карточка вже не працювала. Саму карточку для мене вдалося відновити (правда зменшився робочий дисковий простір), цього не можна сказати про фото, які пропали на завжди.

Флешки також перед виходом із ладу мали певні ознаки: появлялися крякозяби замість назв файлів, виникали помилки копіювання, довільне відключення та перепідключення під час під’єднання до комп’ютера.

Старі флешки та карточки у мене працюють більше 10-ти років, чого на жаль, не скажеш про сучасні. Нові продукти, скоріш за все, роблять останніми роками дуже неякісними. Подарована на 32 гігабайти флешка не прослужила і 6-ти місяців. І це все при тому, що я її використовував лише для прослуховування композицій на музичному центрі.

Флешки можуть втрачати дані від простого лежання, коли вони не використовуються. Приходять в несправний стан при великих навантаженнях, від статичної напруги.

На рахунок жорстких дисків, то вони більш вразливі до механічних пошкоджень. Це різкі струси, удари та ін. Вийти із ладу зовнішні диски можуть просто від неправильного виключення комп’ютера, від’єднання диска і тому подібне.

SSD диски менш чутливі до ударів, але всі не раз чули, що вони бояться перезапису.

Можна і продовжувати… Але хочу сказати, що не потрібно вводити в оману користувачів на рахунок надійності карток пам’яті, флешок, жорстких та SSD дисків. Якщо ситуація із втратою працездатності носіїв не сталася із вами, це ще не значить, що конкретно улюблений ваш носій даних кращих від інших типів. Тобто одні будуть вихваляти флешки, тоді як інші – жорсткі диски.

Пам’ятати потрібно лише одне – резервне копіювання інформації. Не можна створювати копію файлів із розділу диска C на диск D того ж фізичного диска (букви можуть відрізнятися). Створюйте копії на інших фізичних дисках (внутрішніх та зовнішніх). Якщо маєте можливість, то використовуйте хмарні сервіси.

Якщо виходить із ладу не сам носій, а наприклад, пропадає розділ чи дані зникають по вині випадкового видалення чи форматування, то можна їх врятувати, використовуючи спеціальне програмне забезпечення.