Тип програми: Інсталятор, Portable
Підтримувані ОС: Windows, Linux, MacOS
Ліцензія: Програма безкоштовна
Мова інтерфейсу: Англійська, російська та ін.

Calibre – програма для конвертування та читання електронних книг

Calibre — кросплатформенна програма для створення електронних книг різного формату. Також програма виконує функцію читання. Присутня синхронізація із пристроями для читання електронних книг таких виробників як Amazon, Android, Apple, Barnes & Noble, а також багатьох інших. 

Програма має власну базу даних, у якій зберігає інформацію про автора, назву книги, обкладинку, оцінку, видавництво, мітки, дату виходу. Як тільки книга додається в базу — у неї також додається інформація про неї, а сама книга заноситься до бібліотеки. Інформацію про книгу можна додавати із мережі інтернет, а також використовуючи унікальний номер книжкового видавництва — ISBN. 

Серед підтримуваних форматів такі: AZW, AZW1, AZW2, AZW3, CBR, CBZ, CHM, EPUB, FB2, HTML, IMP, LIT, LRF, LRX, MOBI, ODT, OEBZIP, OPF, PDB, PDF, PML, PMLZ, PRC, RAR, RB, RTF, SNB, TPZ, TXT, ZIP.

Використовуючи Calibre можна виконувати конвертацію книг у різні формати. На вході програма працює із CBZ, CBR, CBC, CHM, EPUB, FB2, HTML, LIT, LRF, MOBI, AZW3, ODT, PDB, PDF, PML, PRC, RB, RTF, TCR, TXT, а на виході можна отримати такі формати як EPUB, FB2, LIT, LRF, MOBI, AZW3, OEB, PDB, PDF, PML, RB, RTF, TCR, TXT.

При інсталяції програми також встановлюється і додаток E-book viewer. Із його допомогою можна відкривати електронні книги для читання. E-book viewer підтримує не всі формати, які підтримуються в Calibre. 

В налаштуваннях можна створювати правила для таких функцій як керування бібліотекою, інформація про книгу та ін. При створенні правил можна застосовувати шаблони, в які можна додавати теги, інформацію про автора, видавництво і тому подібне. Шаблони можуть бути використані при створенні нових полів для перегляду, а також при пошуку. Наявний вбудований набір функцій на Python, в який можна додавати власні. Також можна працювати із регулярними виразами та XPath. 

Серед можливостей програми можна виділити:

  • Підтримку плагінів;
  • Можливість автоматичного отримання новин із підтримуваних сайтів із наступним перетворенням їх у книгу;
  • Наявність вбудованого сервера, який використовується для доступу через інтернет; 
  • Змогу відсилати книги через електронну пошту, при неможливості прямого з’єднання; 
  • Підтримка командної стрічки;
  • Редагування ePub в html по аналогії Sigil.exe;
  • Швидке читання електронних документів та книг;
  • Підтримка сотень джерел новин;
  • Розширений пошук із застосуванням метатегів;
  • Наявність портативної версії від розробника;
  • Мультиплатформенність та безкоштовність. 

Сторінка програми Calibre