Автор створено

Більшість чули про форми від компанії Google і знають як їх складати. Але не всі знають, що форми дуже легко перетворити у тести, які можна налаштувати так, що відповіді будуть перевірятися на правильність з автоматичним виставлянням балів.

Примітка. У вас повинен бути активний Google акаунт.  

1. Відкриваємо форми одним зі способів:

а) увівши у пошукову систему «Google Forms» та відкривши посилання;

б) перейшовши у Google диск із браузера Google Chrome. Для цього потрібно відкрити нову вкладку, справа зверху натиснути на квадрат із 9-ти крапок і у вікні, яке відкрилося вибрати «Диск». Далі натиснути «Створити → Більше → Google Форми».

Примітка. Відкрити додатки (у тому числі й Диск Google) можна шляхом введення в адресну стрічку браузера chrome://apps та натиснувши Enter.

Незалежно від того як ви відкрили форму, робимо наступне:

1. Переходимо в налаштування, натиснувши на значок шестерні.

2. Далі у вікні яке відкрилося, переходимо на вкладку «Тести». Вмикаємо перемикач напроти слова «Тест» та натискаємо «Зберегти».

3. Даємо для форми назву й на вкладці «Запитання» створюємо запитання та варіанти відповідей.

4. Я у даному прикладі створив поле для введення імені та прізвища, після цього розділив форму на 2 розділи (на знімку екрана №4). Для цього додав запитання кнопкою + і вибрав тип запитання «З короткими відповідями». Робимо запитання обов’язковим, перевівши перемикач напроти «Обов’язково».

Форма розділена на 2 розділи для того, щоб можна було перемішувати варіанти відповідей. Якщо цього не зробити, то при увімкнені даної функції форма для введення імені та прізвища може опинитися посередині або вкінці запитань. Якщо ви не плануєте збирати інформацію про прізвище та ім’я, то розділяти форму не потрібно.

5. Для перемішування всіх варіантів відповідей потрібно перейти в налаштування (ми вже знаємо як це зробити), відкрити вкладку «Презентація», поставити відмітку напроти «Перемішати запитання» та зберегти.

6. Далі кнопкою + додаємо запитання та варіанти відповідей. Список типів запитань на момент написання статті можна подивитися знизу на знімку екрана.

7. При активному запитанні можна побачити текст «Ключ опитування». Натискаємо на нього.

8. Вказуємо правильну (правильні) відповідь і ставимо необхідну кількість балів за запитання.

9. Робимо потрібну кількість запитань. Зверху над формою можна бачити максимальну кількість балів, які можна отримати, давши вірні відповіді на всі запитання.

Для кожного тесту або варіанту відповіді і так далі, можна додавати зображення або відео. Для певних типів запитань можна налаштовувати додаткові параметри.

Рекомендую в типі тесту «З короткими відповідями» давати дві або більшу кількість варіантів відповіді. Наприклад, правильна відповідь, яка починається із великої літери та з малої. Таким чином зарахується правильна відповідь не залежно від того із якої (великої чи малої) букви починається слово.

Кожен тест бажано зробити обов’язковим щоб форма не відправлялася до тих пір, поки на всі запитання не буде дана відповідь (навіть неправильна).

Після здачі тесту відповіді можна подивитися на вкладці «Відповіді» відкритої форми. Можна переглядати окремо кожного користувача (вкладка «Окремий респондент»). Доступна статистика із графіками по всіх запитаннях та кожному окремо взятому та ще багато чого.

Розрахувати оцінку можна таким способом:

Для прикладу, максимальна кількість балів у тесті 25. Оцінювання ведеться за 12-ти бальною системою. Нехай учень отримав 11 балів із 25.

25 – 12
11 – x
11*12/25=5.28 (оцінка 5)

Зручний та простий сервіс для створення опитувань, тестів, легко інтегрується із Google класом.

Відео: "Як створити тест з автоматичною перевіркою відповідей, використовуючи Google Forms?"