Тип програми: Portable
Підтримувані ОС: Windows 10, 8.1, 8, 7
Ліцензія: Безкоштовна
Мова інтерфейсу: Англійська, російська

DriverStore Explorer

Після встановлення або перевстановлення ОС, першою справою має стати приведення версій драйверів у порядок: встановити відсутні та оновити існуючі для нормального функціонування комп’ютера. Із часом драйвери у сховищі DriverStore (папка знаходиться по шляху: C:\Windows\System32\DriverStore ) можуть накопичуватися та займати чимало місця. Допоможе керувати даним сховищем безкоштовна та портативна утиліта DriverStore Explorer.

Утиліта працює із сховищем драйверів компанії Windows. Після запуску програма відобразить список встановлених драйверів у вашій системі. Буде виведена інформація про драйвер, його клас, постачальника, версію, дату драйвера, його розмір та ім’я пристрою.

Одним кліком кнопки можна виділити застарілі драйвери. Можна видаляти пакети драйверів та звільнити місце на диску. Часто папка  DriverStore містить багато версій драйверів до одного і того ж обладнання, тому її розмір може доходити до декількох гігабайтів. Але проводьте видалення із обережністю. Перевірте у диспетчері пристроїв версію поточного використовуваного драйвера, і лише тоді проводьте очищення від застарілих версій. Для повного видалення простого натискання на кнопку «Видалити пакет» недостатньо. Потрібно перед цим відмітити прапорець «Форсоване видалення».

Також доступне встановлення, оновлення та видалення пакетів.

Список драйверів можна експортувати у файл формату CSV.

Особливості програми Explorer Store Explorer:

  • Відображення всіх пакетів, які знаходяться у сховищі Windows;
  • Підтримка автономного магазину драйверів;
  • Відображення пристрою, який пов’язаний із драйверами;
  • Експорт списку драйверів у формат CSV;
  • Можливість додавання пакету драйверів у сховище;
  • Видалення пакету із магазину;
  • Підтримка пакетного режиму (видалення кількох пакетів драйверів);
  • Сортування драйверів за різними параметрами: іменем, класом, постачальником та ін.

Примітка. Для нормального функціонування програми потрібний запуск від імені адміністратора. Щоб програма запустилася, у системі повинна бути встановлена платформа .NET Framework 4.5, яку можна безкоштовно завантажити із офіційного сайту Microsoft.

Надіюсь, що ви зрозуміли роль програми. Вона допомагає працювати із папкою DriverStore, яка знаходиться на системному диску вашого комп’ютера та містить різні версії, часто одних і тих самих драйверів, багато яких вже застаріли та можуть бути безпечно видалені для економії дискового простору.

У користувачів, які часто оновлюють драйвери, папка може розростатися до 10 гігабайтів та більше. Для ефективного пошуку винуватців переповнення диску рекомендую одну із програм для відображення карти зайнятого дискового простору.

Сторінка програми Explorer Store Explorer