Автор створено

DuckDuckGo – альтернативна пошукова система, яка набирає все більшої популярності. Далі буде розказано чому.

По перше, пошукова система DuckDuckGo не зберігає дані користувача, забезпечуючи конфіденційність. Всі дані які залишилися, без проблем можна видалити в кілька кліків миші.

По друге, DuckDuckGo не використовує при показі результатів «бульбашки фільтрів». Цей фільтр по суті позбавляє користувача права вибору. Ось приклад: два комп’ютери (або смартфони) знаходяться поруч. Спробуйте ввести на них однаковий пошуковий запит. Скоріш за все, результати будуть відрізнятися. Алгоритми пошукових систем відкидають, на їхню думку, (зверніть увагу, що не на вашу!) результати, які для вас не підійдуть і видають персоналізовані: під ваші вподобання, інтереси, місцеположення і так далі. Таким чином, алгоритм пошукової системи знає краще, що для вас потрібно. У випадку пошуку найближчої до вас АЗС або при замовленні піци такий алгоритм дій буде доречним (навіщо для вас АЗС в Австралії, якщо ви знаходитесь в Європі?). Але в багатьох випадках виникають сумніви щодо такої турботи.

DuckDuckGo не зберігає IP-адрес користувачів, не веде логів інформації щодо користувача та використовує куки лише тоді, коли це необхідно.

Для того, щоб почати користуватися пошуковою системою DuckDuckGo достатньо ввести наступне посилання в адресну стрічку свого браузера: https://duckduckgo.com.

Як додати DuckDuckGo в Chrome:

1. Для встановлення пошукової системи DuckDuckGo за замовчуванням в браузері Google Chrome потрібно відкрити налаштування (три крапки зверху справа) → пункт «Поисковая система» → підпункт «Управление поисковыми системами».

2. Якщо пошукова система DuckDuckGo наявна, то її потрібно вибрати за замовчуванням, натиснувши на три крапки напроти пошукової системи та вибравши «Использовать по умолчанию» (на скриншоті знизу приклад для пошукової системи Google). Якщо відсутня, то потрібно перейти до кроку 3.

3. Натиснути на кнопку «Добавить» та заповнити поля:

Поисковая система: DuckDuckGo;
Ключевое слово: duckduckgo.com
URL с параметром %s вместо запроса: https://duckduckgo.com/?q=%s

Після цього знову клік по кнопці «Добавить».

4. Знизу під текстом «Другие поисковые системы» знайдіть щойно додану (вона може там з’явитися після відкривання URL-адреси, без ручного додавання) та виберіть в меню (три крапки) «Использовать по умолчанию». Всі ваші запити після цього будуть опрацьовані пошуковою системою DuckDuckGo.

Порада. Щоб швидко знайти пошукову систему в списку скористайтесь пошуком напроти тексту «Управление поисковыми системами».

Для операційної системи Андроїд можна встановити додаток DuckDuckGo Privacy Browser, який, крім анонімності, ще додає швидкості при веб-серфінгу.

В App Store також можна встановити додаток «DuckDuckGo Privacy Browser».

Якщо ви користувач браузера Google Chrome і хочете конфіденційності, то можете встановити розширення «DuckDuckGo Privacy Essentials».

Пам’ятайте, що за точністю пошуку та функціоналом пошуковій системі DuckDuckGo ще далеко до Google та Яндекс.

Приховані функції пошукової системи DuckDuckGo:

  • P, URL, DNS і перевірка поштових адрес.
  • Запит «ip» виводить в верхньому рядку ай-пі-адреси, локацію і поштовий індекс користувача.
  • Запит «validate + адреса електронної пошти» перевіряє валідність електронної пошти.
  • Запит «shorten + посилання» скорочує URL; «Expand + посилання» розгортає назад.
  • Запит «qr + посилання» генерує QR-коди.
  • Запит «random passphrase» генерує кодові фрази (зазвичай, складаються з 4-х слів).
  • Запит «base64 encode <текст>» кодує дані за допомогою алгоритму Base64.
  • Запит «hash + text» хешує текст (замість hash можна вибрати одну з наступних хеш-функцій: MD5, SHA-1, SHA-2, SHA-3).
  • DuckDuckGo має вбудований календар, запит: «calendar»; таймер, запит: «countdown»; секундомір: «stopwatch»; калькулятор: «calc».