Перевірка сайту на віруси онлайн та за допомогою розширень для браузерів

Розглянемо сьогодні декілька онлайн сервісів для перевірки сайту на віруси. Для кого це потрібно? У першу чергу для адміністраторів, які хочуть перевірити чи не заражений їхній ресурс вірусами. І для звичайних відвідувачів, щоб не заразити свій комп’ютер.

При перевірці пам’ятайте, що одна сторінка (наприклад, головна) сайту може бути чистою, тоді як інша — ні.

VirusTotal

VirusTotal

Перший сервіс — це усім відомий VirusTotal. Про нього вже не раз згадувалося на сайті. Він дозволяє перевіряти сайт на віруси одночасно понад 60-ма антивірусами. За умовчанням при переході до сервісу ми бачимо вікно для перевірки файлів. Для перевірки сайту чи окремої сторінки потрібно переключитися на URL.

1. Переходимо на сайт VirusTotal.

2. Перемикаємося на URL, вводимо адресу сайту чи окремої сторінки та натискаємо кнопку сканування (або клавішу Enter).

Після сканування можна ознайомитися із результатом пошуку.

VirusTotal

Зауважте, що якщо один чи два антивіруси вважають, що сайт заражений, то це не значить, що це так. Антивіруси також можуть помилятися.

Kaspersky VirusDesk

Kaspersky VirusDesk

Онлайн перевірка від відомого та потужного антивіруса Касперського.

1. Переходимо на сайт.

2. Вводимо адресу сайту чи окремої сторінки та натискаємо кнопку «Перевірити» (або клавішу Enter).

Після сканування буде надана інформація про репутацію даної сторінки чи адреси сайту за результатами даних репутації Kaspersky VirusDesk.

URL Dr. Web

Dr. Web

Онлайн сервіс для перевірки від антивіруса Dr. Web.   

1. Переходимо на сайт.

2. Вводимо адресу сайту чи окремої сторінки та натискаємо кнопку «Перевірити» (або клавішу Enter).

Сервіс перевірить сайт на віруси, перенаправлення на інші ресурси, а також відбувається перевірка сторінки на використання нею ресурсів.

Браузерні розширення, які будуть перевіряти інтернет сторінки на безпечність

Більшість антивірусних програм в процесі інсталяції пропонують встановлювати розширення для популярних браузерів. Дані розширення в автоматичному режимі будуть перевіряти всі сайти та лінки на наявність вірусів.
Деякі розширення можна окремо встановити, без інсталяції антивіруса. Але за даними одного із популярних журналів, не всі розширення достатньо надійні. Деякі сильно впливають на продуктивність інтернет браузера, знижуючи швидкість, тоді як інші можуть самі стати джерелом атаки і наступного зараження. Тому до вибору такого розширення потрібно підходити обдумано.

Avast Online Security

Avast Online Security

Розширення від розробників відомого безкоштовного та платного антивіруса. Після встановлення буде перевіряти лінки у пошуковій видачі на безпечність та буде показувати кількість модулів, які виконують слідкування за користувачем.

Розширення має налаштування. За умовчанням увімкнений захист від фішингу, сканування сайту на шкідливий вміст, захист від редиректів (перенаправлень).  

Сторінка розширення в магазині Google Chrome

Dr.Web (Dr.Web Anti-Virus Link Checker)

Dr.Web Anti-Virus Link Checker

Розширення, яке вбудовується в контекстне меню та викликається із нього. Таким чином можна запустити перевірку окремого лінку по потребі. Після закінчення перевірки буде видано вікно із результатами.

Сторінка розширення в магазині Google Chrome

WOT (Web Of Trust)

WOT

Встановивши дане розширення можна переглядати репутацію сайту. Інформація про це буде виводитися у пошуковій видачі та на іконці розширення при відвідуванні конкретного сайту.

Як тільки сайт на якому ви перебуваєте буде мати погану репутацію — розширення неодмінно сповістить про це.

Сторінка розширення в магазині Google Chrome

Norton Safe Search

Norton Safe Search

Norton Safe Search — розширення від розробників потужного антивірусного сканера, який мене спасав не один раз. Розширення захистить від злодіїв та онлайн-шахрайств, попереджаючи вас про небезпечні сайти, коли ви шукаєте, здійснюєте покупки чи переглядаєте сторінки в Інтернеті.

Norton Safe Search виконує:

  • - Автоматичне фільтрування небезпечних веб-результатів
  • - Надання рейтингів безпеки у всіх ваших результатах пошуку
  • - Дозволяє вам знати, які торгові сайти є безпечними.

Зауважте, що це розширення дозволяє встановити Norton Safe Search як пошукову службу за замовчуванням, домашню сторінку та нову вкладку в Chrome.

Сторінка розширення в магазині Google Chrome.

Malwarebytes для Firefox

Malwarebytes Anti-Malware

Як зрозуміло із назви — це розширення для браузера Mozilla Firefox. Але із часом, скоріш за все, воно стане доступне і для інших браузерів. Продукт для захисту від шкідливого ПО та вірусів даної компанії має дуже високі рейтинги. Там де більшість антивірусів не справляється — приходить на допомогу Malwarebytes Anti-Malware (перевірено не на одному зараженому комп’ютері).

Розширення ідентифікує тип загрози (шкідлива програма, реклама, трекер) та підраховує загальну кількість небажаних елементів.

Доступ до розширення надається однією кнопкою, яка доступна на панелі розширень. На вкладці Protection виводиться список чотирьох модулів:

  • Malware Protection (Захист від шкідливого ПО)
  • Scam Protection (Захист від шахрайства)
  • Advertising / tracker protection (Захист від агресивної реклами і трекерів)
  • Clickbait protection (Захист від клікбейту)

Модулі можна вимикати або залишити увімкненими всі.

Є також вкладка Exclusions (виключення), яка як зрозуміло із назви дозволяє внести сайти до білого списку, яким ви довіряєте. Тут же видно списки всіх сайтів, які ви коли небуть додали до виключень (білий список).

Додаток добре блокує небажану рекламу та серйозні загрози. Біля іконки можна побачити число із загальною кількістю всіх заблокованих елементів.

Сторінка розширення для Mozilla Firefox

Сервіси для веб-майстрів:

quttera.com
sitecheck.sucuri.net
rescan.pro
AI-Bolit

Щоб не заразити свій комп’ютер перевіряйте завантажені файли на сервісі VirusTotal, навіть якщо ваш антивірус говорить, що все гаразд. Також потрібно пам’ятати про те, що навіть, якщо сервіс перевірки говорить про хорошу репутацію певного ресурсу — це далеко може бути не так. Оскільки певна інформація може підвантажуватися з іншого сайту, а також не всі загрози можна виявити, навіть найкращим антивірусом.