Відновлення карти пам’яті, яка не розпізнається

Розкажу досить цікаву історію про те, як мені вдалося відновити (хоча не всі гігабайти), здавалося б давно втрачену карту пам’яті типу SDXC.

Карточку я купував для свого фотоапарата Canon EOS 600D. Потрібна була швидкісна карточка для запису відео у форматі HD. Карточок в мене було хоч відбавляй, але при записі відео високої чіткості вони не могли виконувати свою функцію, індикатор починав постійно світитися і запис призупинявся. Шукаючи інформацію про те, у чому причина — знайшов відповіді на форумах. Причиною стала швидкість запису, яка досить мала (хоча на коробці із карточками її якраз повинно вистачати) для зберігання великих обсягів даних, які поступають на карточку при записі HD відео. Зупинив свій вибір (давно це було) на SanDisk SDHC Extreme 16GBSanDisk SDXC Extreme Pro. Працювала карточка просто ідеально, ніяких проблем.

Єдиною проблемою після 6 місячного використання стала неможливість зробити одного прекрасного дня фото. Вийняв карточку із фотоапарата та підключив до комп’ютера. Вона підключилася, але не розпізнавалася. В ОС Windows з’являвся диск, а доступу до нього не було. Спроба форматувати призводила до помилки. Перепробував я багато програм тоді але все безрезультатно.

Закинув я цю карточку подалі і забувся про неї. Після дво чи трирічного лежання якось згадав про неї. І пішло: спочатку спеціалізованими утилітами, тоді програмою HDD Low Level Format Tool. Дана утиліта розпізнала карту пам’яті але при спробі низькорівневого форматування вискакувала помилка (щось пов’язане із зміщенням секторів). Було ясно, що проблема із пошкодженими секторами.

При такій проблемі із жорсткими дисками я, користуючись програмами для роботи із розділами диска, зменшую ємність диска, забираючи певну кількість дискового простору по краях і залишаючи середину. Таким способом вже багато дисків вернув до життя (як своїх так і чужих), які до цього вже практично не працювали (симптомами були постійні крахи ОС, підвисання, неможливість копіювання та ін.). 

Вирішив спробувати із карточкою. Але тут мене чекав повний облом. Спочатку спробував Acronis Disk Director 12 — програма відмовлялася запускатися (зависала на етапі завантаження і все), тоді AOMEI Partition Assistant Pro Edition — та ж історія. Ще пробував EaseUS Partition Master, Macrorit Disk Partition Expert, MiniTool Partition Wizard, PartitionGuru та ін. Результат ідентичний. Як тільки виймав карточку — всі програми відразу ж запускалися. 

Вже збирався викинути її (чотири години часу впусту),  але ще згадав про Paragon Hard Disk ManagerParagon Hard Disk Manager. Програма запустилася із попередженням, що якщо я продовжу можуть виникнути проблеми. Я погодився та запустив програму. Скриншотів не робив, бо думав, що для карточки вже капут. Далі перейшов в меню для створення розділів. Забрав по краях та залишив середину. Застосував зміни. Операція пройшла успішно. 

Відновлення карти пам’яті, яка не розпізнається

Відновлення карти пам’яті, яка не розпізнається

Операційна система розпізнала карточку, фотоапарат також. Все працює як потрібно (принаймні поки що).

Відновлення карти пам’яті, яка не розпізнається

Буду радий якщо моя історія когось надихне та допоможе вернути карточку, яка дала збій.