SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER

Браузер Mozilla Firefox я використовую досить давно. Але перейти на інші, можливо, більш кращі альтернативи не дають доповнення, яких для інших браузерів просто не існує. А із досить недавнього часу даний браузер лише дратує — повільний та неповороткий, постійно підвисає. А нові версії даної проблеми не вирішують (це на моєму ПК так, на інших даний браузер працює без нарікань). Але якось згадав про хороший сайт із портативними програмами та вирішив завантажити портативну версію Mozilla Firefox. Встановив та ввівши в пошук перший запит отримав повідомлення про помилку. Далі спробував увімкнути синхронізацію — знову проблема (як писав браузер — з інтернетом).

Побродивши трішки по інтернеті зрозумів, що проблему я не вирішу ніяк. Всі статті схожі одна на одну, а перша та оригінальна, можливо із якогось «забугорного» ресурсу. Хоча в більшості випадків статті вирішують проблему. Із рекомендацій можна назвати виставлення правильної дати на своєму комп’ютері, додавання сертифікату в довірені (хоча в мене навіть такої кнопки не було), вимкнення  для перевірки антивіруса/брандмауера (найчастіша проблема) із наступним додаванням правил для свого брандмауера у налаштуваннях антивірусної програми та ін. Також дехто рекомендував видалити файл cert8.db у профілі програми. При наступному старті Mozilla Firefox створить новий файл із таким же розширенням та, можливо, проблема буде вирішена. На жаль, я у число щасливчиків не попав.  

Дійсно проблема в файлі cert8.db. Але просте його видалення нічого не дасть. Потрібно видалити файл та скопіювати аналогічний із папки профілю браузера Mozilla Firefox (зрозуміло, що він повинен бути встановлений) у папку профілю портативної версії браузера. Все — проблема вирішена!

SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER

Для швидкого знаходження даного файлу рекомендую завантажити програму Everything (в наявності на сайті також є версія Portable). Просто пишемо назву файлу (бажано також вказувати розширення) та бачимо всі файли, які є на нашому ПК.

SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER

Для тих, у кого не має встановленої версії Mozilla Firefox, але вони хочуть скористатися портативною версією та зіткнулися із такою проблемою, можу порекомендувати спочатку встановити звичайну версію Mozilla Firefox, а тоді скопіювати файл (за відсутності проблем із звичайною версією) cert8.db. Після цього замінити файл в портативній, а звичайну офіційну версію видалити. Для повного видалення можна використовувати альтернативний віндовському деінсталятор. До речі — портативна версія браузера Pale Moon видавала таку ж помилку. І вирішив я її аналогічним чином.

Можливо, комусь стане в нагоді така ось невеличка історія…