Програми для агронома/визначення бур’янів, шкідників, захворювань, сільськогосподарські розрахунки

Знайти книгу для ідентифікації бур’янів, які зустрічаються на полях та городах із хорошими ілюстраціями не так то і просто. Книги є але вони складені таким чином, що в них може розібратися лише спеціаліст по ботаніці. Для більшості ж людей потрібне дещо простіше. І воно є. Пропоную у вашу колекцію декілька сайтів та чудових програм. Ну, поїхали…

1. Сторінка у вікіпедії «Список дикорослих корисних рослин України». Клацнувши на назву рослини відкриється нове вікно із детальним описом та зображеннями до кожної із рослин. Зрозуміло, що для перегляду потрібне активне інтернет з’єднання.

2. Сайт із описом найпоширеніших бур’янів України.

Агробаза - бур'яни, комахи

Програми для агронома/визначення бур’янів, шкідників, захворювань, сільськогосподарські розрахунки

3. Програма «Агробаза - бур'яни, комахи» для операційної системи андроїд. Ото ж, якщо ваш пристрій працює на даній ОС можете сміло встановлювати дану програму із маркету.  

Після встановлення програма запропонує вибрати свою країну — що і робимо. Далі вона запропонує завантажити зображення для кожної рослини. Потрібно погодитися. Час завантаження залежить від швидкості вашого інтернет з’єднання. Але і на швидкому інтернеті завантаження може трішки затягнутися. Та й розмір зображень не малий, тому врахуйте це, особливо якщо на вашому пристрої мало пам’яті. Після всіх налаштувань ми отримуємо хорошу ілюстративну базу бур’янів сільського господарства для своєї країни, а також базу шкідників сільськогосподарських культур.

Крім того в програмі є база даних із описом найпоширеніших хвороб рослин.

Остання вкладка пропонує базу по методах боротьби із тим чи іншим захворюванням/шкідником. Пропонуються фунгіциди, гербіциди, інсектициди, регулятори росту, засоби для обробки насіння, допоміжні речовини та ін. Все чудово груповано та розписано (тобто кожна речовина та її призначення). Наявний пошук по культурі — результатом якого є препарати, які використовуються для даної культури.

Один невеликий мінус — не всі англомовні слова переведені. Але це тільки заголовки. Все решта переведено та зрозуміло.

agrobasa

agrobasa

agrobasa

agrobasa

agrobasa

agrobasa

agrobasa

Google Play

Довідник бур’янів України

Програми для агронома/визначення бур’янів, шкідників, захворювань, сільськогосподарські розрахунки

4. Ще один додаток — «Довідник бур’янів України». Доступний перелік бур’янів, вибір бур’янів по фільтрах та вибір гербіцидів для боротьби із ними. Все груповано по алфавіті — і по українському, і по російському. Можна вибрати окремо однодольні (односім’ядольні) та дводольні (двосім’ядольні). Також непоганий додаток. Один мінус — на моєму планшеті сильно «підторможує». Можливо, додаток не призначений для x86 процесорів. Пробуйте, скоріш за все на ваших пристроях буде працювати як потрібно.

Google Play

Офіційний сайт

Визначник бур'янів Evalio™ AgriXpert®

Програми для агронома/визначення бур’янів, шкідників, захворювань, сільськогосподарські розрахунки

5. Третій додаток — «Визначник бур'янів Evalio™ AgriXpert®». Працює трішки по іншому ніж два попередні додатки. Після запуску доступний пошук бур’янів — однодольних чи дводольних. Після вибору по сім’ядолях, пропонується вибрати за чим ідентифікувати рослину — квітами чи листками. При неможливості самостійного визначення можна зв’язатися із експертом, використовуючи меню програми. Доступний пошук препаратів для боротьби із бур’янами сільськогосподарських культур.

Офіційний сайт (уже недоступний)

Підведемо невеликий підсумок. Можна без проблем ідентифікувати потрібний бур’ян за допомогою інтернет сайтів та використовуючи можливості пошукових систем. Але набагато зручніше користуватися спеціалізованим програмним забезпеченням. Найбільше мені сподобався додаток «Агробаза - бур'яни, комахи», яка пропонує не лише можливості для визначення бур’янів, а й для визначення шкідників, захворювань та ще багато корисних функцій. Додаток для справжнього агронома:)