Тип програми: Інсталятор
Підтримувані ОС: Від Windows 7 до Windows 10
Ліцензія: Безкоштовна/платна
Мова інтерфейсу: Англійська

Program for parking CPU cores

Утиліту ParkControl можна застосувати для простого керування паркуванням ядер процесора, а також для налаштування автоматизації живлення. Правильне виставлення параметрів може додати продуктивності в роботі комп’ютера.

Паркуванням ядер можна керувати через налаштування операційної системи. Але нові версії ОС Windows занадто агресивно керують паркуванням, тому при виконанні певних завдань можуть спостерігатися затримки в продуктивності. Через це виробники процесорів (Intel та AMD) в продуктах нового покоління перенесли керування паркуванням ядер на апаратний рівень. Якщо для вас продуктивність має вищий пріоритет ніж автономність, то варто задуматись про самостійне внесення змін в налаштування.

В ParkControl вже інтегровані готові профілі, які можна застосовувати залежно від ситуації. Можна вибирати від найкращої автономності до максимальної продуктивності. Після вибору режиму програма автоматично застосує якнайкращі параметри для нього. Найкращі прирости продуктивності спостерігаються в системах з багатоядерними процесорами на максимальних значеннях.

Зверніть увагу на те, що в меню програми налаштовуються та застосовуються параметри профілів. Після вставлення параметрів потрібно не забути їх зберегти, натиснувши на кнопку «Apply». Для вбору профілю потрібно викликати контекстне меню на значку програми (викликається натисканням на праву клавішу миші) та активувати відповідний профіль звідти.

parking CPU cores

Особливості:

  • Parking AC – паркування при використанні комп’ютера від мережі (змінний струм);
  • Parking DC – паркування при використанні комп’ютера від батареї (постійний струм);
  • Freq Scaling AC – масштабування по частоті при використанні комп’ютера від мережі (змінний струм);
  • Freq Scaling DC – масштабування по частоті при використанні комп’ютера від батареї (постійний струм).

На першому скриншоті обмежена частота процесора при використанні від батареї до 10% та вимкнене паркування ядер.

Сторінка програми ParkControl