Тип програми: Інсталятор
Підтримувані ОС: Scratch 1.4 (Windows 2000, XP, Vista, 7, 8)
Ліцензія: Програма безкоштовна
Мова інтерфейсу: Українська, російська та інші

Скретч — завантажити програму на комп’ютер

Ні для кого вже не секрет, що таке Скретч. Це подійно-орієнтоване середовище програмування для навчання. Підходить воно для вивчення програмування в початковій та старшій школі. Програма написана на мові Squeak.

Є дві версії програми. Друга (новіша) орієнтована на роботу в онлайн режимі і вже переписана із використанням мови Flash і ActionScript. Розробляється дане програмне забезпечення в Массачусетському технологічному інституті.

Хоча версія 2 і орієнтована на онлайн роботу, її без проблем можна завантажити для роботи в офлайн режимі.

Скретч — мультимовна програма, яка доступна на багатьох мовах, в тому числі на українській та російській.

Компонентами програм, які створюються в скретчі являються об’єкти-спрайти, які складаються із графічного вигляду та сценарію скрипта. Щоб мати змогу редагувати костюми для спрайтів у Скретч вбудований графічний редактор. Всі дії із об’єктами відбуваються на сцені. Для керування сценаріями використовується drag-and-drop, тобто перетягування блоків на область скриптів мишею. Всі блоки поділяються на 8 груп, а за кольором можна бачити до якої групи належить поточний блок.

Всі блоки діляться на три види: блоки заголовка, лінків та блоки стека.

Дуже зручною являється онлайн версія редактора, оскільки не потрібно встановлювати на комп’ютер ніякого програмного забезпечення, всі дії відбуваються у вікні браузера. Єдина вимога — наявність більш-менш нормального з’єднання з мережею інтернет.

А для кого потрібні офлайн версії може завантажити їх із офіційного сайту програми.

Існують дві версії Scratch 1.4 та 2.0. Перша версія рекомендується для старих комп’ютерів або якщо друга не хоче працювати.

Для нормальної роботи також потрібно встановити Adobe AIR, який можна завантажити із сторінки завантаження програми Scratch.

Завантажити версію Scratch 3.0

Завантажити версію Scratch 2.0

Завантажити версію Scratch 1.4