Media

Кожному після важкого трудового дня хочеться прийти додому і переглянути свою улюблену передачу, фільм, чи серіал. Чудовим рішенням буде встановлення та налаштування мультимедійного сервера. А основним критерієм, на мою думку, є простота встановлення, налаштування та користування. Якщо зацікавились, то читаємо далі…

Моїм вибором після неодноразових тестувань став Universal Media Server, що є кросплатформенною програмою і працює на MacOS, Linux і Windows. Для початку програму потрібно встановити та запустити. Саме головне — ніяких особливих налаштувань вона не потребує. Звичайно, щоб отримувати доступ до контенту всі ваші пристрої повинні знаходитися в одній мережі. На вкладці "Навигация/общий доступ" можна вибрати, які диски чи папки ви хочете роздавати.

Media

За умовчанням детальні налаштування приховані, і щоб їх активувати потрібно зняти галочку у меню "Главные насторойки"→"Скрыть продвинутые насторйки"

Media

Після чого перезапустіть програму, щоб активувати зміни. При потребі можна вручну відредагувати файл конфігурації.

Media

Крім того, даний мультимедіасервер підтримує веб-інтерфейс. Щоб у нього зайти потрібно на іконці в треї вибрати "web interface". У браузері, що у вас вибраний за умовчанням відкриється сторінка із доступом до вибраних папок. Таким чином, прямо у браузері можна дивитися фільми, фото чи слухати музику. Увівши IP адресу та порт, можна у веб-інтерфейсі браузера будь-якого пристрою, що підключені до мережі відкрити медіавміст. Наприклад: http://192.168.0.200:9001

Media

Media

Після того як папки із медіаконтентом додані можна дивитися свої фільми чи слухати музику на підтримуваних пристроях. А зараз детальніше про них.

Наприклад, мій телевізор Samsung спокійно відкриває DLNA контент, що роздає Universal Media Server. Потрібно тільки вибрати його (у мене це клавіша Source). Потім вибираю вміст (відео, аудіо чи фото) та відкриваю потрібний файл чи файли.

Media

Media

У більшості телефонів таку функцію підтримують стандартні програми. Для Sony це стандартна програма для перегляду відео. Для планшета Asus MeMO Pad 10 — це програма AOLink. Для перегляду вибираємо наш сервер. Також такі програми можуть і самі бути в ролі DLNA серверів і роздавати контент.

Media

Media

Якщо у вас немає інстальованої програми — скористайтеся готовими рішеннями інших розробників. Наприклад iMediaShare – Photos & Music.

Media

Media

Media

Media

Або BubbleUPnP for DLNA/Chromecast:


Media

Media

Інколи можуть виникати помилки. Однією з них є роздача на інший мережний адаптер. Це стосується в першу чергу тих, хто встановив віртуальну машину, яка додала віртуальні мережні адаптери. В такому випадку виберіть потрібну мережну карту.

Media

Як бачите, встановивши програму Universal Media Server можна роздавати контент на різні пристрої без особливих зусиль. Всі члени родини будуть задоволені:)