kosmos

Багатьох заворожує нічне небо. Хочеться дізнатися, що там далі і ще далі… Якщо ви один із таких людей, то детальні відомості про те чи інше небесне тіло нададуть програми із сьогоднішнього огляду. Вони мають багато переваг в порівнянні із подібними, що зорієнтовані на ПК.  В першу чергу — це можливість взяти їх із собою на двір. Погодьтеся, ноутбук чи стаціонарний ПК взяти із собою буде трішки незручно :). А ще більшість програм даного класу не тільки працюють на мобільних, а і мають функцію позиціонування на конкретне небесне тіло (у вашому девайсі має бути акселерометр). Навели телефон чи планшет із відкритою програмою на зірку, чи інший об'єкт, що вас цікавить — і зразу бачите назву об’єкта. При потребі можна прочитати більш детально про небесний об’єкт, що вас цікавить.

Першою програмою з якою ми познайомимося буде Stellarium Mobile. Багато хто знайомий із Windows версією цієї програми, яка є надзвичайно чудовим планетарієм. На відміну від Windows версії, версія для android є платною. Проте ціна не така вже й велика.

Stellarium

Програма покаже для нас реалістичне небо із більш ніж 600 000 зірок, реалістичний пейзаж, Молочний шлях, атмосфера, схід та захід сонця. Програма покаже сузір’я. До речі, для сузір’їв можна увімкнути фігури із міфологій. Тоді для кожного сузір’я буде відповідати якась міфічна істота. Так, можливо, комусь буде легше зорієнтуватися. Підтримується 3D-рендеринг планет сонячної системи та їх супутників. За бажанням можна увімкнути нічний режим. Підтримується показ реального неба (якщо у вашому пристрої наявний акселерометр). В такому випадку просто наведіть камеру пристрою на об’єкт, що вас цікавить — і отримайте його назву та інформацію про нього.

На просторах інтернету можна знайти русифіковану версію.

Google Play

Сайт програми

Наступна програма Star Chart. Цей додаток також містить віртуальні карти зоряного неба. Знову ж таки — наведіть девайс на об’єкт, і отримайте інформацію про нього.

Star Chart

Star Chart в режимі реального часу розраховує положення космічних об’єктів, і показує їх для вас, навіть у день. Цікаво, що якщо навести камеру на протилежну сторону Землі (просто униз), то побачите, що люди бачать там. Програма відображає всі планети сонячної системи, і більше 5000 зірок, 88 сузір’їв із зображеннями, на основі красивих художніх робіт 15 століття Яна Гевелія. Також наявна функція пошуку, зум та ін.

Google Play

Сайт програми

Sky Map — карта зоряного неба від google. Також за наявності акселерометра ви отримаєте інформацію про об’єкт просто навівши на нього телефон чи планшет.

Sky Map

Програма використовує фото, що зроблені за допомогою телескопа Хаббл. Ви дізнаєтеся про різні космічні об’єкти та їхні орбіти, сузір’я, а також сонячну систему. Всі об’єкти представлені у вигляді слоїв. Простіше кажучи, ви можете включати чи відключати зірки, сузір’я, планети, об'єкти Мессьє та інші. Таким чином із екрану можна забирати об’єкти, які в даний момент вам не потрібні, і залишати ті, що цікавлять. Так буде простіше та легше зорієнтуватися серед безлічі космічних тіл. Працювати карта може в автоматичному та ручному режимі. В ручному режимі карту потрібно прокручувати пальцем. В Sky Map присутні фото багатьох об’єктів, які можна переглядати, викликавши відповідне меню.

Google Play

Оцініть зоряне небо за допомогою програми Vortex Planetarium – Astronomy.

Vortex Planetarium - Astronomy

Це повнофункціональний планетарій із великим зоряним каталогом. Програма поєднує простоту, результатом якої є прекрасний вигляд на небо вночі. Також використовуючи GPS, Vortex Planetarium визначає ваше місцеположення, та використовує його для точного визначення досліджуваних об’єктів, яких налічується більше ніж 20000 тисяч. Можна слідкувати за різними небесними подіями: фазами місяця, сонячними та місячними затемненнями, зміною сезонів та ін. Ви можете керувати кількістю зірок, які хочете, щоб відображалися на екрані.

Google Play

Сайт програми

Mobile Observatory познайомить вас із кометами, планетами, зірками, астероїдами та іншими космічними об'єктами. На зоряній карті ви побачите комети, метеоритні дощі, зірки та інші небесні тіла в даний час для вашої місцевості. У програмі є календар, що покаже всі небесні явища до наступного 31 дня.

Mobile Observatory

З програмою ви отримаєте: каталог із більш ніж 9 тисячами яскравих зірок, з детальною інформацією про кожну, та ще 400 000 додаткових, каталог Мессьє (110 об'єктів із зображеннями), каталог Caldwell (110 об'єктів із зображеннями), інформацію по сонячних та місячних затемненнях, метеоритних дощах (час, максимум....), яскравих кометах, астероїдах (5 тисяч в базі даних), фазах місяця, анімований 3D вигляд планет та місяця, поточне зображення сонця та його плям. Програма автоматично визначить ваше місцеположення по GPS.

Google Play

Сайт програми

SkySafari Pro — астрономічний додаток, що містить велику базу із космічними об’єктами. Це 25 мільйонів зірок із каталогу Хаббл Guide Star, більш 740,000  галактик до 18 величини, і більше 630 000 об’єктів сонячної системи. Програма описує більш ніж 1500 сузір’їв, зірок, планет, що описані відомими вченими-астрономами. SkySafari Pro покаже видиме з будь-якої точки планети небо, а також яким воно було чи буде через тисячі років. Також включає більше 800 зображень із місії НАСА, телескопа Хаббл і астро-фотографів. До програми увійшли останні карти Місяця і Марса.

SkySafari

Також як і в інших програмах, щоб дізнатися, що за об’єкт над вами — просто наведіть телефон. Присутній нічний режим.

Програма розповсюджується у різних версіях, і відповідно має різну ціну, та розмір :), ну і звичайно, кількість астрономічних об’єктів. SkySafari Plus та SkySafari Pro має функцію керування вашим телескопом.

Google Play

Сайт програми

Якщо ви мріяли про 3D подорож по Сонячній системі, то програма Solar System Explorer HD вам допоможе в реалізації задумки.  Вам і вашим дітям буде цікаво вирушити у подорож до Сонця, Меркурія , Венери, Марса, Юпітера, космічних кораблів та інших планет та об’єктів Сонячної системи. Вся подорож супроводжується чудовою HD графікою, музикою та звуковими ефектами. Керування програмою просте та зрозуміле. Про кожний зоряний об’єкт, ви отримаєте цікаву та корисну інформацію. Є функція подорожі у минуле. Ви можете подивитися як розвивалася Сонячна система багато років назад.

Solar System Explorer HD

В цілому, цікава, пізнавальна програма для дітей і дорослих. На офіційному сайті доступна безкоштовна та платна Pro версія програми.

Google Play

Сайт програми

Із 3-D моделями планет, яких налічується у програмі більш ніж 700 познайомить Exoplanet Explorer.

Exoplanet Explorer

З допомогою даного додатка можна відправитися в подорож до далеких світів та зірок. У ваших руках простий та зрозумілий інтерфейс програми, що поєднується із чудовою HD графікою та звуковими ефектами.

Google Play

Сайт програми

Цікавить, що за зірка у вас над головою — просто наведіть свій телефон із встановленою програмою Star Walk 2 на неї. Програма покаже ту частину неба, на яку ви навели телефон. Всі рухи небесних тіл програма розрахує під ваше місцеположення і ваш поточний час.  Щоб яскравий дисплей не засліплював очі — увімкніть нічний режим. Прискорюючи час можна побачити як змінюється небо над вами. Сповільніть час, і вирушіть у минуле. Відомі об’єкти далекого космосу, сузір’я та супутники виконані у 3D.

Star Walk 2

При бажанні можна вивчати невидимі явища Всесвіту у рентгенівському випромінюванні. Програма покаже дані про схід та захід сонця, його появу над горизонтом, фази місяця, точне положення супутників та ще багато чого.
Star Walk 2 дасть відповіді на багато цікавих питань: яка найяскравіша зірка на небі? Що таке абсолютна та відносна зоряна величина? Яка відстань від Землі до інших планет Сонячної системи? Програма дасть відповіді на ці та ще багато інших запитань. Натиснувши на будь-яких космічний об’єкт, ви можете отримати інформацію про нього. В програмі присутня функція додаткової реальності. Щоб її активувати потрібно натиснути на іконку камери, після чого реальне небо із зірками буде суміщене із зірками на екрані.

Google Play

Google Play (Free)

Сайт програми

Дітям може і не сподобатися вивчати космос за допомогою розглянутих програм, але із програмою Star Walk Kids все буде інакше. Це спеціально створений додаток для дітей, що у цікавій формі розповість про небесні об’єкти.  Сузір’я та інші об’єкти красиво намальовані. І ваш малюк відразу зрозуміє чому одне сузір’я порівнюють із ведмедем, інше із рибами і так далі.

Star Walk Kids

В програмі ви знайдете мультфільми по самих важливих планетах і явищах, цікаві астрономічні факти, які озвучені професійними акторами, яскраві ілюстрації. І все це супроводжується простим і зрозумілим керуванням.

Google Play

Сайт програми

Із будовою та процесами, що відбуваються у Сонячній системі познайомить Solar Walk — тривимірна модель Сонячної системи. Можна масштабувати, спостерігати за траєкторією руху планет та їх супутників (в тому числі штучних), вивчати за допомогою відеоуроків  різні фізичні явища (затемнення, зміну дня і ночі, фази місяця, пори року, припливи та відпливи та ін.).

Solar Walk

Якщо у вас є 3D очки, то зможете побачити небесні тіла і їх супутники по справжньому об’ємними.  Машина часу віднесе вас у минуле чи майбутнє та покаже як виглядало чи буде виглядати небо. Все це доповнять цікаві факти про Сонячну систему та її об’єкти. Solar Walk може наочно порівняти розміри планет та сонця.

Google Play

Google Play (Free)

Сайт програми

А зараз спускаємося трішки нижче. Програма TerraTime — це віртуальна модель Землі в режимі реального часу. Глобус та карта програми використовують супутникові знімки для імітації для і ночі, хмар, пір року, Сонця та Місяця і інших об’єктів та явищ. Ви отримаєте карту часових поясів, і будете в курсі котра зараз година в тому чи іншому місці на планеті.

TerraTime

Буде корисною для мандрівників, астрономів, географів, учителів, фотографів та людям інших професій.

Google Play

Сайт програми

Ну, і всім відома програма Google Earth — своєрідний віртуальний глобус, що покаже нашу планету як із космосу, так і у великому масштабі — до окремого будинку та вулиці. Змінюючи положення пристрою можна змінити орієнтацію карти для зручності. Програма використовує  високоякісні знімки супутника, тому карти характеризуються детальністю.

Google Earth

Для різних країн реалізовані реалістичні 3D моделі визначних місць. Програму можна використовувати для своїх поїздок та прогулянок. Є список ресторанів та інших потрібних місць та сервісів, що у вашому місті. Велика галерея містить цікаві зображення, що стануть в нагоді при пізнанні нових місць. Галерея карт містить карти землетрусів у реальному часі, карти маршрутів літаків, автомобільні, туристичні та пішохідні маршрути.

Google Play

Місяць хоч і близько розташований до Землі, але таємниць тримає в собі немало. Цей супутник сильно впливає на внутрішні та зовнішні процеси нашої планети, а також на живий світ, самопочуття людини. Саме він регулює припливи та відпливи, бере участь у захисті планети від сонячної радіації. Тому і знати про нього також багатьом хочеться більше. Допоможе в цьому програма  Deluxe Moon, що покаже фази місяця, знаки зодіаку, в якому знаходиться місяць, час сходу та заходу для поточного вашого розташування (місцеположення визначається через GPS, або інтернет), опис місячний днів та багато іншого.

Deluxe Moon

Для швидкого доступу до потрібних функцій у програмі передбачені віджети.

Google Play

Сайт програми

Ще одна програма, що покаже інформацію про фази місяця від 30 днів до року — Moon Phase. Це своєрідна 3D модель місяця із детальними зображеннями супутника.

moon-phase-pro

Програма повністю оптимізована під планшети.

Google Play

Вибір програм великий, всі вони різняться за можливостями та кількістю космічних об’єктів у каталозі. Вибір, в першу чергу залежить від того, на скільки ви захоплюєтеся космосом і чи потрібні для вас додаткові функції. Тому, що саме від різних доповнень та більш повних описів залежить і ціна додатків. Так, майже всі програми, що розглянуті вище — платні. В безкоштовних аналогах, зазвичай багато реклами, і вивчення космосу може перетворитися лише у постійне роздратування. Найбільшу базу об’єктів має програма SkySafari Pro, що також пропонує додаткові функції — керування телескопом та ін.