Тип програми: Інсталятор
Підтримувані ОС: Windows 10/8.1/7 (32/64 bit)
Ліцензія: Безкоштовна
Мова інтерфейсу: Російська/англійська та ін.

WD SSD Dashboard — утиліта для керування параметрами SSD дисків компанії Western Digital

WD SSD Dashboard — системна утиліта від відомої вже всім компанії Western Digital. Якщо у вас наявний SSD диск цієї компанії, то софт для оптимізації роботи накопичувачів даного типу може стати  в нагоді. Утиліта дозволить виставити правильні параметри налаштувань та забезпечити найвищий рівень роботи SSD.

Можна подивитися інформацію про диск, його температуру, помилки роботи, стан «здоров’я». Щоб встановити дане програмне забезпечення потрібні права адміністратора. Після встановлення програма в автоматичному режимі виконає пошук встановлених в системі дисків. Якщо SSD диск буде знайдений — ви побачите інтерфейс програми та можливість вибрати потрібний диск (якщо у вас їх встановлено декілька).

Програма має декілька режимів. Стан — покаже версію мікропрограми, яка встановлена на диску, атрибути S.M.A.R.T. та ін. Ви побачите температуру диска (зелений колір — все в порядку, жовтий — диск перегрівається), його стан. Якщо кількість резервних блоків буде зменшуватися — ви побачите дану інформацію та зможете вчасно виконати резервне копіювання та задуматися про покупку нового накопичувача. Якщо для диска буде випущена нова версія прошивки — ви побачите інформацію про неї в області сповіщень. Кольорові індикатори покажуть заповненість диска.

На діаграмі швидкодії в режимі реального часу можна побачити швидкість передачі даних в мегабайтах за секунду та кількість операцій вводу/виведення при передачі даних.

Функція TRIM дозволить звільнити місце на SSD, яке зайняте видаленими файлами (функція підтримується не на всіх версіях операційних систем). Компанія WD рекомендує запускати дану функцію щотижня. В налаштуваннях можна увімкнути автоматичний запуск даної служби та налаштувати періодичність її роботи.       

Функція оновлення прошивки дозволить оновити версію мікропрограми, яка встановлена на вашому накопичувачі. Рекомендується перед оновленням створити резервну копію даних. Хоча можливість втрати даних мінімальна  але краще не ризикувати.

Використовуючи функцію безпечного видалення можна видалити безповоротно всі користувацькі дані із вибраного накопичувача. Дану функцію можна використовувати лише на SSD, який не являється завантажувальним. Якщо ви хочете запустити функцію безпечного видалення на диску, який являється завантажувальним, його потрібно спочатку відформатувати. Функція безпечного видалення видаляє таблицю співставлень але не очищує всі записані блоки, а тому і працює швидше ніж функція очищення, яка видаляє таблицю співставлень та очищує всі записані блоки на вибраному SSD диску. Тому використовуючи функцію очищення ви повністю та безповоротно видалите всю свою особисту інформацію.

Ще одна функція знищення даних — WD Black. Працює вона лише на SSD накопичувачах із роз’ємом PCI. Дана функція знищує таблицю співставлень але не очищує всі записані блоки.

Можна налаштувати сповіщення по електронній пошті чи по SMS. Після нескладних налаштувань ви зможете отримувати інформацію про стан температури, доступність оновлень, заповненість диска, атрибути S.M.A.R.T. та ін.

Сторінка програми WD SSD Dashboard
Інструкція з експлуатації програми WD SSD Dashboard