GNU TeXmacs

GNU TeXmacsплатформа для підготовки та редагування документів із спеціальними можливостями для вчених. Метою системи є створення уніфікованої платформи для редагування структурованих документів з вмістом різного типу (текст, ілюстрації, математичні формули, інтерактивний вміст і т. д.). Ядро для відображення використовує високоякісні алгоритми верстки для того, щоб користувач отримував професійно оформлені документи, придатні для друку або демонстрації з комп'ютера.

До складу системи входить текстовий редактор з підтримкою засобів для редагування формул, простих технічних ілюстрацій, програмою для створення презентацій. Більше того, TeXmacs може використовуватися в якості інтерфейсу для багатьох комп'ютерних алгебраїчних систем, таких як Maxima, Sage, систем чисельного аналізу (GNU Octave, Gnuplot), статистики і т. д. Користувачі можуть створювати нові стилі візуалізації, нові макроси, використовуючи мову програмування Scheme.

TeXmacs доступний на всіх основних UNIX-подібних системах, Windows і Mac OS. Документи можна зберігати у форматі GNU TeXmacs, XML або Scheme, публікувати у вигляді файлів PostScript або PDF. Існують конвертери форматів TeX/LaTeX і HTML/MathML.

Сайт програми