Тип програми: APK
Підтримувані ОС: Android 4.0 та вище
Ліцензія: Програма безкоштовна
Мова інтерфейсу: Англійська

Intra — додаток для захисту вашої особистої інформації

Всім відомо, що влада будь-якої країни хоче контролювати всіх і кожного. І останнім часом не минає дане бажання і цифрового життя кожного інтернет користувача. Із одних сайтів збираються дані (в тому числі особисті), які пізніше продаються великим корпораціям та використовуються, наприклад для реклами, яка направлена на конкретну людину. Інші сайти взагалі блокуються, тому що хтось вже вирішив у нашому демократичному суспільстві, що не можна право вибору залишити за окремою людиною. І всі нагло влазять туди, де їм бути не слід. Але чим більше заборон, тим більше буде з’являтися способів для обходу. На цей раз відзначилася сама компанія Google.

Підрозділ компанії Google презентував додаток, що буде запобігати збору особистої інформації користувача. Додаток буде захищати від DNS маніпуляцій, наприклад від кібер-атаки, що блокує доступ до новинних сайтів, соціальних мереж, додатків для обміну повідомленнями. Також Intra захистить від деяких видів фішингових та шкідливих атак.

Використовувати додаток дуже просто — завантажили та встановили, все, далі Intra буде працювати у фоновому режимі.

Деякі особливості додатка Intra:

  • Доступ до сайтів та додатків, які були заблоковані маніпулюванням з DNS;
  • Ніяких обмежень — ваш інтернет не буде сповільнюватися!;
  • Відкритий вихідний код;
  • Повна конфіденційність. Програма не веде стеження за користувачем і не знає які ви сайти відвідували чи використовували програми;
  • Можливість вибору DNS-сервера. Ви можете залишити Гугловський DNS запис або змінити його на власний, наприклад Cloudflare (1.1.1.1) чи тому подібне. Вибір за вами. Ось лінк на ресурс, де можна вибрати DNS-сервер.

Як відбувається перенаправлення? Як тільки ви відвідуєте який-небуть сайт, зрозумілий IP адрес змінюється на інший IP-адрес, зазвичай через небезпечне з’єднання. А тут вже, як кажуть, що хочу те і роблю. Таке наприклад, практикувалося у Туреччині. Таким чином підміна IP-адреси дає змогу для диктаторської влади перехоплювати запити на доступ до ресурсу або просто зупиняти їх. В останньому випадку сайт просто не буде завантажуватися. Також можливе перенаправлення на підробні сторінки.

Як працює Intra? Увесь трафік та всі запити пропускаються через зашифроване з’єднання. Завдяки цьому всі сайти безперешкодно завантажуються, а перенаправлення на підробні ресурси не відбувається.

Додаток вже вбудований у Android Pie. Також додаток Intra доступний для користувачів країн із слабко розвиненою економікою, які не можуть собі дозволити купити новий дорогий пристрій.

Моя думка така. Можливо, і додаток виконує свої функції. Але знаючи його розробника (компанію Google), який має мільярди прибутків від реклами, яка як раз-то і така ефективна через збирання особистої інформації користувача, мало віриться у те, що додаток створений із добрих намірів.

Google Play